ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και στην Γαλλία το διατροφικό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας

11:33 - 11 Φεβ 2013 | Ειδήσεις
Οι επίσημες αρχές στην Γαλλία βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς βλέπουν το σκάνδαλο του αλογίσιου κρέατος που πωλείτο ως μοσχαρίσιος κυμάς να επεκτείνεται και στην χώρα τους.

Συγκεκριμένα, αποσύρθηκαν από τα ράφια επτά αλυσίδων σούπερ μάρκετ στην Γαλλία κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας των εταιρειών Findus και Comigel. Η ενέργεια αυτή έγινε έπειτα από την αποκάλυψη ότι τρόφιμα που πωλήθηκαν στην Αγγλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είχαν την ετικέτα του μοσχαρίσιου κρέατος, ενώ στην πραγματικότητα περιείχαν κρέας αλόγου.
Σύμφωνα με το BBC, η προκαταρκτική έρευνα των γαλλικών αρχών υποστηρίζει ότι η γαλλική εταιρεία Poujol αγόρασε κατεψυγμένο κρέας από Κύπριο έμπορο. Εκείνος, με τη σειρά του, το είχε προμηθευτεί από Ολλανδό διανομέα. Η ολλανδική εταιρεία είχε αγοράσει το κρέας από σφαγεία στη Ρουμανία. Μάλιστα, ο επίτροπος για την γεωργία της Ε.Ε. πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας, για το θέμα αυτό- γεγονός που δείχνει την κρισιμότητα του θέματος για τα ευρωπαϊκά κράτη.
Στη Γαλλία δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά ασθένειας ή οποιασδήποτε άλλης βλάβης στην υγεία όσων, ενδεχομένως, εξετέθησαν στα συγκεκριμένα προϊόντα. Ωστόσο, το σκάνδαλο έχει προκαλέσει ερωτήματα για την πολυπλοκότητα των αλυσίδων διακίνησης της βιομηχανίας τροφίμων μέσα στην Ε.Ε. Έχει ήδη προκαλέσει σημαντικά ζητήματα στην Αγγλία, την Γαλλία, την Σουηδία, την Ιρλανδία και την Ρουμανία. Επίσης, θεωρείται πιθανό ότι άλλες 11 χώρες της Ε.Ε. έχουν επηρεαστεί.
Μεγάλες διαστάσεις έχουν πάρει και στην Βρετανία οι αποκαλύψεις για προϊόντα τα οποία αντί για μοσχαρίσιο κιμά περιείχαν κρέας αλόγου. Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από τα ράφια κατεψυγμένα λαζάνια μετά από δειγματοληπτικό ελεγχο που εδειξε ότι περιείχαν κρέας αλόγου από 60 εως 100%.


Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.