ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραιτείται ο Πάπας Βενέδικτος

13:55 - 11 Φεβ 2013 | Ειδήσεις
Την παραίτηση του θα υποβάλλει στις 28 Φεβρουαρίου ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βατικανού, που μεταδόθηκε από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Ποντίφηκας θα παραιτηεθεί της benedict395 110213θέσης του ως ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας για λόγους υγείας.

 

Ο Βενέδικτος είναι ο 265ος πάπας και εξελέγη στις 19 Απριλίου 2005, διαδεχόμενος τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄. Ήταν ο πρώτος Πάπας γερμανικής καταγωγής μετά από 482 χρόνια. Η εκλογή του Βενέδικτου είχε προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς στα παιδικά του χρόνια ήταν μέλος της ναζιστικής νεολαίας. Επιπλέον, ο Πάπας Βενέδικτος είχε προκαλέσει επικρίσεις με δηλώσεις του για τη θέση των γυναικών, το AIDS, την ομοφυλοφιλία και την αντισύλληψη.

 

Ο Βενέδικτος γεννήθηκε το στις 16 Απριλίου 1927 στη Βαυαρία και το 1977 διορίσθηκε αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Φράιζινγκ, ενώ ο καρδινάλιος Παύλος ΧΙ τον καθονόμασε καρδινάλιο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βατικανού ο νέος Πάπας θα έχει εκλεγεί έως το Πάσχα των Καθολικών.

 

Ο τελευταίος Πάπας που παραιτήθηκε, ήταν ο Γρηγόριος ΧΙΙ το 1415, με την οποία και τελείωσε το σχίσμα στη Δυτική Εκκλησία.

 

Για την παραίτηση του επικεφαλής της Καθολικής εκκλησίας έκανε δηλώσεις η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, η οποίο δήλωσε πως «αν ο Πάπας θεωρεί ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του, η απόφαση του αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή».

 

Το τελετουργικό του «λαυκού καπνού»

 

Ο νέος Πάπας αναμένεται να εκλεχθεί μέχρι το Πάσχα. Το κονκλάβιο για την εκλογή του νέου ποντίφικα συγκαλείται στην Καπέλα Σιξτίνα του Βατικανού. Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, το Σώμα δεν επιτρέπεται να εξέλθει του χώρου.

Το κονκλάβιο αποτελείται από 120 καρδιναλίους έως 80 ετών. Για την εκλογή του νέου ποντίφικα απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων συν ένας.

Με την εκλογή του νέου Πάπα, η απόφαση ανακοινώνεται στον ίδιο με την ερώτηση αν όντως επιθυμεί να τον διαδεχθεί. Εφόσον δεχθεί, κάθεται στο θρόνο της Καπέλα Σιξτίνα, όπου δέχεται τους υπόλοιπους καρδιναλίους.

Ο υπόλοιπος κόσμος μαθαίνει το γεγονός αρχικά με τον παραδοσιακό τρόπο: τα ψηφοδέλτια καίγονται με τη χρήση ειδικών χημικών που δημιουργούν άσπρο καπνό. Αυτός θα βγει από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Κολλεγίου των Καρδιναλίων ανακοινώνει από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου το νέο: «Habemus Papam» (Έχουμε Πάπα»).

Ο νέος ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εμφανίζεται για να ευλογήσει το πλήθος.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:13 - 11 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.