ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ανάκαμψη της οικονομίας στην κορυφή της ατζέντας του Ομπάμα

11:20 - 13 Φεβ 2013 | Ειδήσεις
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να στηρίξει το κυβερνητικό του πρόγραμμα, για να αναζωογονήσει την αμερικανική οικονομία, στον ετήσιο λόγο του στην Κατάσταση του Έθνους.

Ο Ομπάμα έκανε λόγο για πιο «έξυπνη» αντί για «περισσότερη» κυβέρνηση, η οποία θα είναι για τους πολλούς και όχι μόνο για λίγους. Επίσης, ζήτησε δράση για τον έλεγχο της βίας των όπλων, της κλιματικής αλλαγής και της μεταναστευτικής μεταρρύθμισης.
Tην τόνωση της ανάκαμψης προς όφελος της αμερικανικής μεσαίας τάξης, με αύξηση των μισθών και δαπάνες για στήριξη της αμερικανικής αγοράς εργασίας, έθεσε ως πολιτικό στόχo, ενώ υπογράμμισε πως σκοπός της γενιάς του είναι να «αναζωογονήσει την πραγματική μηχανή της οικονομικής ανάπτυξης της Αμερικής- μια ισχυρή, ανερχόμενη μεσαία τάξη».
Ο Ομπάμα έκανε λίγες παραχωρήσεις στους Ρεπουμπλικανούς. «Η μείωση του ελλείμματος από μόνη της δεν είναι οικονομικό σχέδιο, obama475 130213χρειαζόμαστε ποιοτικές θέσεις εργασίας» είπε, καλώντας επίσης σε αύξηση του κατώτατου μισθού. Συναισθηματικά φορτισμένες οι αναφορές στην οπλοκατοχή, με συγγενείς θυμάτων παρόντες στο ακροατήριο.
Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι του ζήτησαν να εγκαταλείψει την εμμονή του για την αύξηση των φόρων. Ωστόσο, ο Ομπάμα, αν και έκανε λίγες παραχωρήσεις στο αίτημα των Ρεπουμπλικανών για περικοπές, υποστήριξε τις φορολογικές αυξήσεις για τα μεγάλα εισοδήματα και το σχέδιο για δαπάνες 50 δισ. δολ. για δημιουργία θέσεων εργασίας με αποκατάσταση των οδικών υποδομών. Εκτός από αυτά, η ατζέντα του περιλάμβανε κρατικές επενδύσεις στα θέματα της καθαρής ενέργειας και της εκπαίδευσης.
Το πιο συναισθηματικό σημείο της ομιλίας του Ομπάμα ήταν οι αναφορές του στις προεδρικές πρωτοβουλίες για περιορισμό της οπλοκατοχής. Δημοκρατικοί γερουσιαστές και βουλευτές είχαν προσκαλέσει στην αίθουσα συγγενείς θυμάτων των επιθέσεων, που κρατούσαν φωτογραφίες των νεκρών, ενώ στη λίστα της σύζυγου του προέδρου βρισκόταν και μία δασκάλα από το σχολείο του Νιούταουν.

Όσον αφορά την αλλαγή στο πλαίσιο της μετανάστευσης, ο πρόεδρος κάλεσε το Κογκρέσο σε γρήγορη δράση. «Στείλτε μου στους επόμενους μήνες ένα κυρωμένο νομοσχέδιο για μεταρρύθμιση και θα το υπογράψω αμέσως» είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.
Όσον αφορά την πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Αμερική θα ηγηθεί του κόσμου στην ανάληψη ισχυρής δράσης σε απάντηση τέτοιων απειλών.
Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, στον λόγο του Ομπάμα απάντησε ο Σεν Ρούμπιο, πιθανός υποψήφιος για την ηγεσία του ρεπουμπλικανικού κόμματος το 2016. Επιτέθηκε στην οικονομική πολιτική του Ομπάμα, λέγοντας ότι περισσότερη κυβέρνηση δεν πρόκειται να βοηθήσει την χώρα να πάει μπροστά, αλλά θα την κρατήσει πίσω. Ο Κουβανοαμερικανός γερουσιαστής έκανε αναφορά στους Ισπανόφωνους Αμερικανούς της εργατικής τάξης, που θεωρεί ότι υποφέρουν από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

 

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.