ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές με φόντο το Μνημόνιο στην Κύπρο

15:54 - 17 Φεβ 2013 | Ειδήσεις
Με χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων και υπό τη σκιά της τρόικας και του Μνημονίου πραγματοποιείται σήμερα στην Κύπρο ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών.

Σε εξέλιξη είναι στην Κύπρο οι κρίσιμες εκλογές, που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας, ο οποίος θα έχει και το επόμενο δύσκολο ραντεβού στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα καθοριστεί και η δανειακή σύμβαση της Λευκωσίας με την Τρόικα. Ωστόσο, οι πληροφορίες από τη μεγαλόνησο κάνουν λόγο για μικρή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, χαμηλότερη σε σύγκριση με τις προεδρικές του 2008, ωσ΄τοσο, περίπου ανάλογη με εκείνη στις βουλευτικές του 2011.

Οι εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες αφενός γιατί ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να υπογράψει την δανειακή σύμβαση και αφετέρου θα πρέπει να επαναλάβει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού. Κι αυτό, σε συνθήκες πολύ δύσκολες, γιατί σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, οι δανειστές θέλουν να συνδυάσουν τα δύο αυτά θέματα , αλλά και το φυσικό αέριο για να πιέσουν την Λευκωσία.

Άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα οι τρεις βασικοί διεκδικητές από τους ένδεκα υποψηφίους των εκλογών οι οποίοι είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υποστηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, ο Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Λιλλήκας, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και μεγάλη μερίδα του ΔΗΚΟ.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις έξι το απόγευμα, αλλά μπορεί να δοθεί παράταση μέχρι τις 9 το βράδυ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.