ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο Λονδίνο η πιο ακριβή αγορά γραφείων

11:12 - 21 Φεβ 2013 | Ειδήσεις
Πρωταθλήτρια της ακρίβειας στα ενοίκια γραφεία αναδείχθηκε το 2012 η βρετανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με έρευνα της Cushman & Wakefield, της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρίας συμβούλων ακινήτων, το Λονδίνο αναδείχτηκε η ακριβότερη αγορά γραφείων παγκοσμίως για το 2012, ξεπερνώντας το Χονγκ Κονγκ που ακολουθεί στη δεύτερη θέση, με τρίτο το Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου οι τιμές των ακινήτων γραφείων καταγράφουν εκπληκτικά ταχεία αύξηση, σύμφωνα με έρευνα.

Η περιορισμένη διαθεσιμότητα ποιοτικών χώρων στο Λονδίνο ενίσχυσε τον ανταγωνισμό και ώθησε στην αύξηση των τιμών των γραφείων, κυρίως στην περιοχή του West End, όπου η ενοικίαση γραφείου κοστίζει 2.137 ευρώ/τ.μ., τιμή που περιλαμβάνει φόρους και δαπάνες καθαριότητας και άλλες υπηρεσίες, τιμή διπλάσια των αντίστοιχων στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και τη Μόσχα.

 

Αύξηση 2% σε έναν χρόνο

"Ως παγκόσμια πόλη, η γοητεία του Λονδίνου δεν εξαντλείται. Σε συνδυασμό με τον περιορισμένο αριθμό των ποιοτικών χώρων, οι τιμές των γραφείων με τη μεγαλύτερη ζήτηση αυξήθηκαν κατά 2% σε ένα χρόνο", δήλωσε ο Ντίγκμπι Φλάουερ, ο επικεφαλής του τμήματος London Markets της Cushman & Wakefield, ο οποίος αναμένει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς η οικονομία ανακάμπτει.

Οι τιμές των ακινήτων στη συνοικία του επιχειρηματικού κέντρου (CBD) του Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν στη δεύτερη θέση, ενώ η συνοικία Zona Sul στο Ρίο ντε Τζανέιρο ανήλθαν στην τρίτη θέση από την όγδοη που ήταν, καταγράφοντας θεαματική αύξηση 43% στις τιμές των ενοικίων από το 2011, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

 

Στο 3% η αύξηση των ενοικίων παγκοσμίως

Σε όλο τον κόσμο τα ενοίκια στα κτίρια γραφείων αυξήθηκαν κατά 3%. Οι πόλεις καταφύγιο ή πύλες εισόδου όπως το Λονδίνο, τη Χονγκ Κονγκ και η Νέα Υόρκη συνεχίζουν να επιβάλλουν υψηλά ενοίκια παρά τις επισφαλείς οικονομικές συνθήκες, καθώς παραμένουν σημαντικές αγορές για τις επιχειρήσεις", δηλώνει ο Γκλεν Ρουφράνο, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cushman & Wakefield.

Η αμερικανική ήπειρος παρουσίασε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των γραφείων σε ένα χρόνο, με μια αύξηση 10% των ενοικίων. Οι τιμές σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής ξεπέρασαν τις αντίστοιχες σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Βραζιλία, πρώτη οικονομική δύναμη στη Λατινική Αμερική, ετοιμάζεται να υποδεχτεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2014 και τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες πόλεις που περιλαμβάνονται στις δέκα ακριβότερες στην αγορά γραφείων, στην τέταρτη θέση είναι το Νέο Δελχί, ακολουθούν το Τόκιο, η Μόσχα, το Πεκίνο, η Νέα Υόρκη, το Σίδνεϊ και το Παρίσι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.