ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποζημιώσεις 200 δισ. δολ. ζητούν οι καπνιστές light τσιγάρων

22:33 - 25 Σεπ 2006 | Ειδήσεις
Ομαδική αγωγή κατά της αμερικανικής καπνοβιομηχανίας Altria Group, μητρική της Philip Morris, κατέθεσαν καπνιστές, ζητώντας αποζημίωση ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν οι μετοχές της εταιρίας στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών.

Την αγωγή κατέθεσε ομάδα καταναλωτών των «ελαφριών» (light) τσιγάρων, οι οποίοι κατηγορούν συνολικά εννέα καπνοβιομηχανίες ότι τους εξαπάτησαν, υποστηρίζοντας ότι τα τσιγάρα αυτού του τύπου είναι ασφαλέστερα από τα υπόλοιπα.

Δικαστής της Νέας Υόρκης αναγνώρισε τη Δευτέρα το καθεστώς ομαδικής αγωγής (class action) στους ενάγοντες, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν και άλλοι μηνυτές να κινηθούν δικαστικώς εναντίον των καπνοβιομηχανιών. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι αποζημιώσεις μπορεί να ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης οι μετοχές της Atria Group έπεσαν5% και της Reynolds American σημείωναν υποχώρηση άνω του 2%.

Η υπόθεση μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη κρίση αξιοπιστίας για την αμερικανική καπνοβιομηχανία από το 1999 όταν η κυβέρνηση είχε καταθέσει αγωγή εναντίον εταιριών καπνού, ζητώντας αποζημίωση 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πάντως, η Philip Morris και η Reynolds ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.