ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κύπρος εκλέγει νέο πρόεδρο

14:37 - 24 Φεβ 2013 | Ειδήσεις
Η Κύπρος εκλέγει νέο πρόεδρο
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Κύπριοι πολίτες για να εκλέξουν τον 7ο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο τέως υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Χριστόφια, Σταύρος Μαλάς, ο οποίος έχει την στήριξη του ΑΚΕΛ, αναμετρώνται σήμερα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το αποτέλεσμα του οποίου θα αναδείξει τον έβδομο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αποχή θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς μετά την απόφαση του ενός εκ των υποψηφίων στον πρώτο γύρο Γιώργου Λιλλήκα, και της ΕΔΕΚ να μην στηρίξουν κανέναν εκ των δύο μονομάχων, το ποσοστό της αναμένεται ότι θα κινηθεί σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα από το 16,86% του πρώτου γύρου.

Υπενθυμίζεται πως τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ήταν :Νίκος Αναστασιάδης: 45,46% (200,571), Σταύρος Μαλάς: 26,91% (118,755),Γιώργος Λιλλήκας: 24,93% (109,996), 'Αλλοι: 2,7,% (11,914),Λευκά / 'Ακυρα: 0,98%/1,72%.

Το διακύβευμα των εκλογών αποτελεί η δυνατότητα του νέου προέδρου να υπογράψει με επωφελείς όρους την δανειακή σύμβαση με τους Ευρωπαίους πιστωτές και να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο την παρατεταμένη οικονομική κρίση, έτσι ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν η οικονομική ανάκαμψη.

 

Μήνυμα Αναστασιάδη σε Τουρκοκύπριους και Τουρκία

Ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, που θεωρείται ως ο πιθανότερος νικητής των σημερινών προεδρικών εκλογών, απευθύνθηκε προς τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία καλώντας τους να συμβάλουν σε λύση του Κυπριακού.
Σε δήλωσή του προς τουρκικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Λεμεσό, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να συστρατευθεί με την ελληνοκυπριακή για μια λύση που θα οδηγήσει την Κύπρο σε ευημερία. Κάλεσε επίσης την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα από την Κύπρο και να εργασθεί για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος.

 

Κάλεσμα Μαλά στους ψηφοφόρους

Ο αντίπαλός του Σταύρος Μαλάς, δήλωσε ότι οι σημερινές εκλογές είναι τόσο κρίσιμες, ώστε κανένας δεν μπορεί να μετατρέψει τον εαυτό του σε παθητικό θεατή και άλλοι να αποφασίσουν για το μέλλον του, το μέλλον των νέων, της μεσαίας τάξης, των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, των εργαζόμενων, των επιστημόνων και της τρίτης ηλικίας. Ο κ. Μαλάς, μιλώντας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος είπε ότι σήμερα οι ψηφοφόροι αποφασίζουν για τους ίδιους και για όλους.

Έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Και από αύριο, όπως είπε, όλοι μαζί ήρεμα, να συνεχίσουν την κανονική τους ζωή και να ριχθούν στον αγώνα για αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.