ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι γράφουν τα διεθνή media για τη νίκη Αναστασιάδη

21:31 - 24 Φεβ 2013 | Ειδήσεις
Στην οικονομία εστιάζουν κατά κύριο λόγο τα πρώτα σχόλια διεθνών μέσων για την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Κύπρου, υπενθυμίζοντας ότι το πιεστικό αυτό πρόβλημα θα είναι από το πρώτο και ίσως το μεγαλύτερο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος.

Υπέρ μίας γρήγορης συμφωνίας με τους ξένους δανειστές για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας τάσσεται ο Ν.Αναστασιάδης, επισημαίνει το BBC. Προσθέτει ότι θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου αλλά με το ρίσκο να μεγαλώσει η ένταση από την Τουρκία. Θα είναι επίσης υπό πίεση να αποκαταστήσει επαφή με την τουρκοκυπριακή πλευρά, προστίθεται.

Εντυπωσιακή επιστροφή για ένα πολιτικό η καριέρα του οποίου «σχεδόν καταστράφηκε από ένα πολιτικό στοίχημα το 2004» βλέπει στη νίκη Αναστασιάδη το Reuters, με το πρακτορείο να καταγράφει το αιχμηρό και ωμό στυλ στους λόγους του αλλά και στη συμπεριφορά του νέου προέδρου.

«Δεν είναι θέμα μετανιώματος» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης στο Reuters σχετικά με την απόφαση να στηρίξει το σχέδιο το 2004, «αλλά θέμα αποδοχής και σεβασμού της λαϊκής θέλησης».

Το ρεπορτάζ σημειώνει ακόμη τις καλές σχέσεις με τα ευρωπαϊκά κόμματα που ανέπτυξε εν τω μεταξύ ο Ν.Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ.

Ο νέος πρόεδρος, που είχε τη στήριξη της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, πρέπει να αναβιώσει τις παγωμένες συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους για να σώσει το νησί από την χρεοκοπία, σημειώνει το Bloomberg.

Υπό τον τίτλο «η ελληνική Κύπρος εκλέγει τον υποστηρικτή του σχεδίου Ανάν, Αναστασιάδη» η Hurriyet στέκεται καταρχάς στην στάση του εκλεγμένου προέδρου το 2004. Επισημαίνει ακόμη και το ανοιχτό ζήτημα της οικονομίας και της διάσωσης που πρέπει να συμφωνηθεί με την ΕΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.