ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλία: Οι ψήφοι διαμαρτυρίας αυξάνουν την αβεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα

13:52 - 25 Φεβ 2013 | Ειδήσεις
Άνοιξαν οι κάλπες στην Ιταλία για δεύτερη και τελευταία ημέρα των εκλογών τη Δευτέρα, με την αύξηση των ψήφων διαμαρτυρίας να εντείνει τις ανησυχίες για ένα ασαφές αποτέλεσμα που θα μπορούσε να πλήξει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

"Έχω κουραστεί από τα σκάνδαλα και τις κλεψιές", είπε ο Πάολο Τζεντίλε, 49 ετών, δικηγόρος, ο οποίος ψήφισε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
"Χρειαζόμαστε καινούργιους και νέους ανθρώπους στη Βουλή, όχι τα παλιά κόμματα που είναι τελείως αναξιόπιστα", συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κεντροαριστερό κόμμα του πρώην υπουργού Βιομηχανίας, Λουίτζι Μπερσάνι προηγείται οριακά, ενώ το αποτέλεσμα τίθεται εν αμφιβόλω εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των ψήφων διαμαρτυρίας.
Δεν είνα σαφές πως η άνοδος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλλο θα επηρεάσει το αποτέλεσμα, αλλά οι περισσότεροι δημοσκόποι εκτιμούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες νίκης του κεντροδεξιού Bersani, καθώς οι περισσότερες ψήφοι του Γκρίλλο αποτελούν ένδειξη διαμαρτυρίας για τον Σίλβιο Μπρελουσκόνι.
Το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρείται κρίσιμο όχι μόνο για την Ιταλία αλλά για ολόκληρη την ευρωζώνη, καθώς η προοπτική ενός πολιτικού αδιεξόδου θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα των αγορών.
"Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των ιταλικών και των ελληνικών εκλογών πέρυσι, καθώς τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα χάνουν έδαφος υπέρ των λαϊκίστικων δυνάμεων", σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Mizuho, Ρικάρντο Μπαρμπιέρι.
"Μια θυμωμένη κοινή γνώμη που βρίσκεται σε σύγχυση δεν βλέπει τα οφέλη της δημοσιονομικής λιτότητας και δεν εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα", πρόσθεσε.
Οι κάλπες κλείνουν στις 16:00 ώρα Ελλάδος, με τα πρώτα exit polls να αναμένονται αμέσως μετά. Οι προβλέψεις βάσει της καταμέτρησης ψήφων αναμένονται το απόγευμα, ενώ το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό αργά τη Δευτέρα ή νωρίς την Τρίτη. "Θα είναι μια ψήφος διαμαρτυρίας, ίσως επανάστασης", έγραφε η Corriere della Sera, η μεγαλύτερη ιταλική εφημερίδα την Δευτέρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.