ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θρίλερ με τον Μπερλουσκόνι στην Ιταλία - Ανατρέπονται τα exit polls

21:06 - 25 Φεβ 2013 | Ειδήσεις
Η επάνοδος του Μπερλουσκόνι φαίνεται ότι μετατρέπει σε θρίλερ την εκλογική διαδικασία στην Ιταλία καθώς τα πρώτα exit-poll που έδειχναν μία καθαρή νίκη της Αριστεράς δείχνουν να ανατρέπονται.

Στις εκλογές για τη Γερουσία, που θεωρούνται και το κλειδί για την επικράτηση, σύφωνα με τις προβολές φαίνεται να προηγείται ελαφρώς η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι με 31% έναντι 29,5. Θα πρέπει όμως να φτάσουν τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα για να αρχίσει να ξεκαθαρίζει η εικόνα καθώς η πλειοψηφία φαίνεται να κριθεί από τα αποτελέσματα στις σημαντικές περιφέρειες όπως η Λομβαρδία.

Η εφημερίδα Republica σε λίγο περισσότερα από τα μισά εκλογικά τμήματα δίνει στον κεντροαριστερό συνασπισμό του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι σαφές προβάδισμα στην ψήφο με ποσοστό 32,7% έναντι 29,4% της κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ωστόσο αυτός ο τελευταίος αποσπά περισσότερες έδρες στη Γερουσία και συγκεκριμένα 123 έναντι 104. Το «Κίνημα 5 Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο ακολουθεί με 24% και 58 έδρες, ενώ ο κεντρώος συνασπισμός του Μάριο Μόντι περιορίζεται στο 9,1% και 16 έδρες.

Η συμμαχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τη Λέγκα του Βορρά εμφανίζεται τώρα να προηγείται στη Γερουσία με 31,6%, βάσει προβολής του ινστιτούτου Piepoli για την Rai. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός ακολουθεί με 29,4%. Δημοκρατικό Κόμμα και Μπέπε Γκρίλο «εναλλάσσονται» ως πρώτο κόμμα στη Γερουσία.

Η ιταλική κεντροαριστερά διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως άλλαξαν τα δεδομένα στη Γερουσία, εκεί όπου πραγματικά δίνεται η μάχη, παραπέμποντας σε αμερικανικές εκλογές. Η αγωνία στα κομματικά επιτελεία, αλλά και σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, πλέον χτυπά «κόκκινο» και αρχίζει η μακρά αναμονή της καταμέτρησης ανά περιφέρεια, με φόντο τις συνθήκες θρίλερ που καλλιεργεί ο «παραμορφωτικός» εκλογικός νόμος...

Το θρίλερ καλλιεργείται εξαιτίας του δαιδαλώδους εκλογικού νόμου -του αποκαλούμενου Porcellum (σημαίνει «γουρούνι»)- που σε αντίθεση με τη Βουλή, στη Γερουσία δίνει μπόνους πλειοψηφίας όχι σε εθνικό, αλλά περιφερειακό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα,  καθιστά επισφαλή την αυτοδυναμία στη Γερουσία και καλλιεργεί συνθήκες ακυβερνησίας.

Η εικόνα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς το κόμμα Πέντε Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο φαίνεται να είναι το πρώτο κόμμα στη Γερουσία με ποσοστό 25%!.

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν νίκη της Αριστεράς, εκρηκτική άνοδο του κόμματος του Μπέπε Γκρίλο και ήττα του Μόντι. Αναλυτικά σύμφωνα με το πρώτο άμεσο exit-poll η κεντροαριστερή συμμαχία του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι φαινόταν να προηγείται με ένα ποσοστό γύρω στο 37-38% ακολουθούσε η Κεντροδεξιά με ηγέτη τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι με περίπου 30-31% ενώ το κόμμα «Πέντε Αστέρια» του πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο είχε εντυπωσιακή άνοδο με ένα ποσοστό γύρω στο 16,5 - 19%.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι φαίνεται να οδεύει προς βαριά ήττα αφού φαίνεται να μην λαμβάνει ούτε το 10% και να κινείται μεταξύ 7% και 9%.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.