ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογικό αποτέλεσμα "θρίλερ" στην Ιταλία

11:18 - 26 Φεβ 2013 | Ειδήσεις
Εκλογικό αποτέλεσμα "θρίλερ" στην Ιταλία
Ένα ηχηρό "όχι" είπαν οι Ιταλοί στις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης Μόντι και της Ευρώπης. Το εκλογικό αποτέλεσμα εντείνει το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, η οποία βρίσκεται εκ νέου σε πορεία εκλογών.

Ανατροπές, σύγχυση και εκλογικό χάος συνθέτουν τη μακρά εκλογική βραδιά έπειτα από μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που διενεργήθηκε για πρώτη φορά μακριά από το δίπολο Μπερλουσκόνι εναντίον Αριστεράς, γράφοντας τους τίτλους τέλους του δικομματισμού. Όχι όμως και του μπερλουσκονισμού, όπως πολλοί περίμεναν...Ο Καβαλιέρε ήλθε να επιβεβαιώσει ξανά τη φήμη του μεγάλου επιζώντα κάνοντας μαζί με τον κωμικό Μπέπε Γκρίλο τη μεγάλη ανατροπή. Ο Μπερλουσκόνι ήταν πολιτικά νεκρός και "αναστήθηκε", ενώ ο Γκρίλο από το πουθενά βρέθηκε στην τρίτη θέση, με μικρή διαφορά από τους δύο πρώτους.

 

Στο 0,37%  διαφορά της Κεντροαριστεράς με τον Μπερλουσκόνι

Ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς στην Ιταλία εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μετά την καταμέτρηση του 99,9% των ψήφων.
Ο κεντροαριστερός συνασπισμός εξασφαλίζει 29,55% των ψήφων, έναντι 29,18% για τον συνασπισμό της δεξιάς του Μπερλουσκόνι, και καταλαμβάνει 340 έδρες στην 630μελή Βουλή των Αντιπροσώπων.
Στη Γερουσία η κεντροαριστερά καταλαμβάνει 97 έδρες με το 31,63% των ψήφων έναντι 110 εδρών που εξασφαλίζει η δεξιά με το 30,71% των ψήφων.
Το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο αναδεικνύεται τρίτη πολιτική δύναμη στο ιταλικό κοινοβούλιο, με 23,75% των ψήφων στη Γερουσία και το 25,41% στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

 

Πολτικές ζυμώσεις

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα επιχειρήσει, όπως φαίνεται, να φέρει τον Γκρίλο ενώπιον των ευθυνών του για να φράξουν τον μπερλουσκονισμό. Από την άλλη πλευρά, το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας Μπερσάνι-Μόντι-Μπερλουσκόνι δείχνει πολύ απομακρυσμένο ενώ στο προσκήνιο σαφώς και μένει πάντα η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, πιθανώς αφού θα έχουν γίνει κινήσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και αφού θα έχει προηγηθεί η εκλογή του νέου Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση, η εκλογική βραδιά ήταν πικρή για το Μπερσάνι (ηττήθηκε από τον Μπερλουσκόνι ακόμα και στη γενέτειρα του, την Πιατσέντζα), με αναλυτές να αναρωτιούνται ακόμα και αν θα μπορεί να συνεχίσει στα ηνία της Κεντροαριστεράς.
"Η χώρα αντιμετωπίζει μία δύσκολη κατάσταση", σχολίασε το βράδυ ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ηγέτης της ιταλικής αριστεράς. Ο συνασπισμός του εξασφάλισε την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου, αλλά την πλειοψηφία των εδρών μόνο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη Γερουσία, την πλειοψηφία των εδρών εξασφαλίζει η κεντροδεξιά. Και το κυριότερο, δεν αναδεικνύεται με κανέναν συνδυασμό και σενάριο συνεργασίας οποιαδήποτε κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο Γενοβέζος κωμικός Μπέπε Γκρίλο με το αντισυστημικό μπλογκο-Κίνημα των 5 Αστέρων ήλθε από την πλευρά του να κεφαλαιοποιήσει στις κάλπες την απογοήτευση και την οργή για το πολιτικό σύστημα. Είναι ο μεγάλος θριαμβευτής των εκλογών με μία εκλογική επίδοση που ξεπερνά κάθε προσδοκία. Ο λαϊκιστής πρώην κωμικός πόνταρε στη δυσαρέσκεια σε μία χώρα βυθισμένη στην ύφεση, ψαρεύοντας ψήφους τόσο από την αριστερά , όσο και από τη δεξιά, προτείνοντας τον τερματισμό της δημόσιας χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρώ.
"Εχουν ξοφλήσει, τόσο στην αριστερά, όσο και στη δεξιά. Μπορεί να κρατήσουν επτά/οκτώ μήνες, αλλά θα σταθούμε πραγματικό εμπόδιο γι΄ αυτούς...είναι μία είδηση παγκόσμιας σημασίας", έγραψε στο μπλογκ του ο Μπέπε Γκρίλο. "Είμαστε μία εξαιρετική δύναμη. Θα είμαστε 110 στο κοινοβούλιο, αλλά έξω από αυτό θα είμαστε εκατομμύρια"...

 

Το «πείραμα» Μόντι απέτυχε

Το «πείραμα» Μόντι, αντίθετα, αποδεικνύεται ότι δεν πείθει τους Ιταλούς. Η Επιλογή Πολιτών του Προφεσόρε που πέταξε τα ρούχα του τεχνοκράτη κινείται χαμηλότερα των προσδοκιών, με τους κεντρώους εταίρους του -Τζανφράνκο Φίνι του κόμματος Μέλλον και Ελευθερία (Fli) και Πιερ Φερντινάντο Καζίνι της Ένωσης Κέντρου (Udc)- να καταβαραθρώνονται στην κάλπη.

 

Στον Μπερλουσκόνι η Γερουσία

Η ιταλική κεντροαριστερά επικρατεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όχι και στη Γερουσία όπου δίνεται η πραγματική εκλογική μάχη, παραπέμποντας ουσιαστικά σε ένα σκηνικό αμερικανικών εκλογών. Η αγωνία στα κομματικά επιτελεία, αλλά και σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, χτύπησε κόκκινο όσο εξελισσόταν η καταμέτρηση ανά περιφέρεια, με φόντο τις συνθήκες θρίλερ που καλλιεργεί ο παραμορφωτικός εκλογικός νόμος.
Η προσοχή ήταν εξαρχής στραμμένη στις περιφέρειες-κλειδιά που εκλέγουν το μεγαλύτερο αριθμό γερουσιαστών -στη Λομβαρδία (με πρωτεύουσα το Μιλάνο, τη «μητέρα πατρίδα» του Μπερλουσκόνι), το Βένετο, την Καμπανία και τη Σικελία. Στη Γερουσία (20 περιφέρειες, σύνολο 315 έδρες συν επτά ισόβιοι γερουσιαστές) ο «μαγικός αριθμός» εδρών είναι 158. Όλοι συνδυασμοί έμειναν πάντως πολύ μακριά από την αυτοδυναμία.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:34 - 26 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.