ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε αγώνα δρόμου η Ιταλία για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου

13:42 - 27 Φεβ 2013 | Ειδήσεις
Λύση στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν οι εκλογές στην Ιταλία επιδιώκουν να βρουν τα πολιτικά κόμμματα της Ιταλίας.

Λύση στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν οι εκλογές στην Ιταλία επιδιώκουν να βρουν τα πολιτικά κόμμματα της χώρας, καθώς κανένα από αυτά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, με ορατό τον κίνδυνο αστάθειας και αναζωπύρωσης της κρίσης στην Ευρώπη.
Με βάση τα αποτελέσματα όπου το αντισυμβατικό Κίνημα των 5 Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο πέτυχε εντυπωσιακές επιδόσεις, ο κεντροαριστερός συνασπισμός του, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι κατέκτησε την πλειοψηφία στην Βουλή, δεν εξασφάλισε όμως τον απαιτούμενο αριθμό εδρών για τον έλεγχο της Γερουσίας.

 

Ανησυχία των διεθνών αγορών για μία νέα κρίση

Οι εξελίξεις στην Ιταλία οδήγησαν σε μεγάλη πτώση τις διεθνείς αγορές υπό τον φόβο μιας νέας κρίσης, όπως αυτή που είχε οδηγήσει σε εκτόξευση των ιταλικών spread σε μη βιώσιμα επίπεδα και είχε φέρει την ευρωζώνη στο χείλος της κατάρρευσης το 2011.
Η Standard & Poor's ανέφερε την Τρίτη ότι οι πολιτικές που θα ακολουθήσει η επόμενη ιταλική κυβέρνηση θα επηρεάσουν καθοριστικά το αξιόχρεο της Ιταλίας, τονίζοντας έτσι την ανάγκη δημιουργίας κυβέρνησης συνασπισμού που θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Ο συνασπισμός του Μπερσάνι έχει τώρα μπροστά του ένα δύσκολο έργο, να προσπαθήσει να πετύχει έναν "μεγάλο συνασπισμό" με τον τέως πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον οποίο κατηγορεί για τα δεινά της Ιταλίας, ή να συμμαχήσει με τον αντισυμβατικό Γκρίλο.
Αν δεν καταφέρει τίποτα από τα δύο, η χώρα θα χρειαστεί να προσφύγει σε νέες κάλπες είτε άμεσα είτε εντός μερικών μηνών, αν και τόσο ο Berlusconi, όσο και ο Μπερσάνι, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν επιθυμούν νέες εκλογές, αν είναι δυνατόν.
"Η Ιταλία δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη και θα πρέπει να το σκεφτούμε αυτό", δήλωσε ο Μπερλουσκόνισε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό ιδιοκτησίας του.
Από την πλευρά του, ο Γκρίλο εκτιμάει ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα κρατήσει πάνω από έξι μήνες.
"Δεν θα μπορέσουν να κυβερνήσουν", δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη. "Είτε συμμετέχω σε αυτήν, είτε όχι, δεν θα μπορούν να κυβερνήσουν".
Ο Γκρίλο πρόσθεσε ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με οποιονδήποτε συμμερίζεται τις πολιτικές του προτάσεις, που περιλαμβάνουν μέτρα κατά της διαφθοράς, ωστόσο, απέρριψε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό. "Δεν είναι η ώρα να μιλάμε για συμμαχίες... το σύστημα έχει ήδη πέσει".
Με την ψήφο τους οι Ιταλοί απέρριψαν μαζικά την λιτότητα που εφάρμοσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι με τις ευλογίες ηγετών όπως ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:06 - 27 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.