ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλο και πιο κοντά σε νέες εκλογές η Ιταλία

16:16 - 04 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
Μήνυμα του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι στον Μπέμπε Γκρίλο ώστε να δώσει ψήφο ανοχής σε δική του κυβέρνηση με εναλλακτική τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας και νέες εκλογές.

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση αργά το βράδυ της Κυριακής στην κρατική RAI, ο κ. Μπερσάνι απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκρότησης νέας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, ανάλογης με εκείνη του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

 

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου, τα οποία δεν δίνουν σταθερή πλειοψηφία ενός συνασπισμού ή κόμματος στην Άνω Βουλή (Γερουσία), καθιστούν απαραίτητη τη συνεργασία μεταξύ αντίπαλων σχηματισμών για τη στήριξη οποιουδήποτε κυβερνητικού σχήματος.

 

«Τώρα ο κ. Γκρίλο πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα τι επιθυμεί, αλλιώς θα πάμε όλοι σπίτια μας, του ιδίου συμπεριλαμβανομένου», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κεντροαριστεράς και γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος.

 

Οι διεθνείς αγορές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ιταλία, με το σπρεντ των δεκαετών ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά να διευρύνεται τη Δευτέρα και να αγγίζει υψηλά τριμήνου.

 

Ο κωμικός και επικεφαλής του αντιθεσμικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο είχε χαρακτηρίσει τον κ. Μπερσάνι «ομιλούντα νεκρό», όταν ο τελευταίος είχε επιχειρήσει τα πρώτα δειλά ανοίγματα προς το αντιθεσμικό ρεύμα, το οποίο έλαβε περίπου 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων στις πρόσφατες εκλογές.

 

«Αίνιγμα» η στάση Γκρίλο

 

«Αν ο Μπερσάνι και ο Μπερλουσκόνι προτείνουν την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, τον περιορισμό της βουλευτικής θητείας στα δέκα χρόνια και την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, θα ήμασταν έτοιμοι να στηρίξουμε αμέσως μια τέτοια κυβέρνησή τους», είχε δηλώσει μέσα στο σαββατοκύριακο ο κ. Γκρίλο στο γερμανικό περιοδικό Focus.

 

Έσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι δεν πιστεύει πως θα προχωρήσουν, ποτέ, στις αλλαγές αυτές, από την στιγμή που «μπλοφάρουν» και στη συνέχεια ανασκεύασε με νέες δηλώσεις, σημειώνοντας ότι το κίνημά του δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κανέναν, πολύ περισσότερο σε μια κυβέρνηση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και του κεντροδεξιού Λαού της Ελευθερίας.

 

Ο κ. Γκρίλο θα έχει διαβουλεύσεις σήμερα και την Τρίτη με τους 163 βουλευτές και γερουσιαστές του κινήματός του, ώστε να συζητήσουν τη στρατηγική τους εν όψει της πρώτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου στις 15 Μαρτίου, αλλά και των διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

 

Ο κ. Ναπολιτάνο, ο οποίος διαθέτει τη θεσμική δυνατότητα να διαλύσει τα δύο νομοθετικά σώματα αλλά και να επιλέξει εντολοδόχο πρωθυπουργό, έχει δηλώσει ότι θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί ένας νέος γύρος εκλογών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.