ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι στόχοι της Κινεζικής οικονομίας για το 2013

11:29 - 05 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
Σταθερή ανάπτυξη, εννιά εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, καταπολέμηση της διαφθοράς και καλύτερη κοινωνική πρόνοια υποσχέθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, με την εναρκτήρια ομιλία προς τους 3.000 αντιπροσώπους που λαμβάνουν μέρος στην ετήσια σύνοδο της αποκαλούμενης Εθνοσυνέλευσης στο Πεκίνο.

Ο κινέζος πρωθυπουργός, θα αντικατασταθεί από τον Λι Κεγιαγκ στις 17 Μαρτίου, στην μακρά του ομιλία έκανε λόγο για ισορροπημένη ανάπτυξη με σχέδια και στόχους. Αυτό που δεν ακούστηκε, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κίνα αλλάζει πορεία προς τον εκδημοκρατισμό της. Ίσως αυτό το μήνυμα να έρθει από την ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γουέν Τζιαμπάο, η Κίνα έχει θέσει ως στόχο για το 2013 ανάπτυξη στο 7,5%, ενώ υποσχέθηκε την δημιουργία 9 εκατ. θέσεων εργασίας σε αστικές δουλειές. Επίσης, έκανε λόγο για αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού κατά 10,7% σε μια οικονομία όπου ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει στο 3,5%.
Η ανάπτυξη στην Κίνα υποχώρησε πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών κινούμενη σε ποσοστό 7,8%. Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρωθυπουργό στόχος είναι να παραμείνει και φέτος στα ίδια επίπεδα, της τάξης του 7,5%. Σε ένα άλλο μείζον ζήτημα, αυτό της νομισματικής της πολιτικής, η οποία έχει γίνει αντικείμενο μόνιμων τριβών με τις ΗΠΑ, ο απερχόμενος Κινέζος πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη μιας συνετής πολιτικής.
«Η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά 10,7% στα 720,2 δισεκατομμύρια γιουάν (115,7 δισ. δολάρια) το 2013», αναφέρει επίσης η έκθεση. Μια νέα και ισχυρή αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας ίσως είναι αποτέλεσμα της όξυνσης των σχέσεων με την Ιαπωνία και της αστάθειας που δημιουργεί το καθεστώς της Β. Κορέας στην περιοχή. Είναι πάντως γεγονός ότι η Κίνα εδώ και χρόνια, σταθερά, διατηρεί διψήφιο νούμερο στην αύξηση των αμυντικών της δαπανών, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα τα λεφτά που ξοδεύονται σε εξοπλισμούς είναι ακόμα περισσότερα, αλλά πάντως υστερούν πολύ σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, είναι κι ένας τρόπος διατήρησης θετικής ανάπτυξης, καθώς οι εξοπλισμοί αποτελούν έναν σημαντικό κύκλο εργασιών, που τροφοδοτεί την απασχόληση.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την ευημερία των ανθρώπων και αυτό θα πρέπει να είναι ο στόχος του έργου της κυβέρνησης. Να δώσουμε προτεραιότητα και να ενισχύσουμε την κοινωνική ανάπτυξη» είπε ο κ. Ουέν.

Ο κινέζος πρωθυπουργός επικεντρώθηκε και στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ζητώντας την ενίσχυση της «πολιτικής ακεραιότητας» και καλύτερους ελέγχους στην εξουσία.

 

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.