ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα τηλεφωνική συνομιλία Αναστασιάδη –Μέρκελ το Σάββατο

12:25 - 08 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
Σκληρή η στάση του ΔΝΤ απέναντι στη Λευκωσία.

Νέα τηλεφωνική συνομιλία -τη δεύτερη σε μια βδομάδα- αναμένεται να έχει αύριο ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκε.. Στην συνομιλία θα συζητηθούν το κυπριακό μνημόνιο και η κατάληξη το συντομότερο στη δανειακή σύμβαση, με βάση και τις επαφές αυτές τις ημέρες στη Λευκωσία του υψηλού κλιμακίου της τρόικας.

Από τη χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη με την τρόικα διαφάνηκε,  μια πολύ σκληρή στάση του ΔΝΤ, την οποία, κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, αποδίδουν στις διαφωνίες του Ταμείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάντως, στη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απέκλεισε το «κούρεμα» των καταθέσεων. Ωστόσο, η Λευκωσία δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της, γιατί η θέση αυτή δεν υιοθετήθηκε επίσημα από το Eurogroup την περασμένη Δευτέρα. Και αυτό, γιατί ήδη καταγράφονται στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου μεγάλες εκροές κεφαλαίων.

Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα ενημερωμένης κυπριακής πηγής για τις συζητήσεις με την τρόικα τα δύσκολα θέματα εντοπίζονται στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και της απαίτησης για αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10 στο 12,5%.

Έντονη συζήτηση με τους δανειστές έγινε για την πρόταση που υπέβαλαν οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για εθνικοποίηση των ταμείων συντάξεων, με την κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα να απορρίπτει μια τέτοια συζήτηση. Σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα του ξεπλύματος χρήματος φαίνεται να πείθονται οι τεχνοκράτες της τρόικας και να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την απόφαση που λήφθηκε στο Eurogroup.

Στη Λευκωσία εκφράζεται ικανοποίηση από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν ότι ορισμένα κράτη της ευρωζώνης επιχειρούν να επιβάλουν επιπρόσθετα κριτήρια για αξιολόγηση της Κύπρου, αναφορικά με το ξέπλυμα, «γιατί δεν είναι πρόθυμα να στηρίξουν» την Κύπρο, αναφερόμενος προφανώς στον γερμανικό άξονα, τον οποίο πάντως δεν κατονόμασε. Ο κ. Φρίντεν, ο οποίος μιλούσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL Radio Letzeebu-erg, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι κάποιες χώρες επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν το ξέπλυμα ως άλλοθι, προκειμένου να μην παράσχουν οικονομική στήριξη στην Κύπρο.

Σήμερα το κλιμάκιο της τρόικας, μεταξύ άλλων, θα έχει συνάντηση με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη. Θα συζητήθουν τα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο διαγνωστικός έλεγχος της Pimco με βάση το βασικό και το ακραίο σενάριο, το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των κυπριακών τραπεζών και κατά συνέπεια το μέγεθος συρρίκνωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να υιοθετεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το ακραίο σενάριο της Pimco και ήδη δύο κυπριακές τράπεζες απευθύνθηκαν σε άλλους οίκους για να πάρουν τις δικές τους απόψεις.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει έτοιμο «σχέδιο βήτα» στην περίπτωση, κατά την οποία για απρόβλεπτους λόγους καθυστερήσει η υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.