ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξάνεται το κόστος εργασίας στη Γερμανία

13:07 - 11 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
Το ωριαίο κόστος εργασίας στη Γερμανία γνώρισε κατά το 2012 άνοδο κατά 2,6%, επιβεβαιώνοντας μια επιτάχυνση στη διάρκεια των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το ομοσπονδιακό γραφείο στατιστικών Destatis.

Η άνοδος αυτή βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο που παρατηρήθηκε στη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών, ο οποίος ανέρχεται στο 1,6%, εξήγησε η Destatis σε ανακοίνωσή της. Μεταξύ του 2002 και του 2007, το κόστος αυτό αυξανόταν κατά μέσο όρο κατά 1,3% ετησίως, ενώ από το 2008 ως το 2001, αυξήθηκε κατά 2,1%.

Η άνοδος που καταγράφηκε το 2012 επιβεβαιώνει μια αύξηση των ακαθάριστων μισθών κατά 3% και των εισφορών κατά 1,2%, διευκρίνισε η Destatis.

Αναφερόμενο ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο του 2012, το γραφείο διαπιστώνει πως το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε στη Γερμανία κατά 2,9% σε ένα χρόνο ενώ, ως μέτρο σύγκρισης, δεν αυξήθηκε παρά κατά 1,9% κατά μέσο όρο στο σύνολο της ΕΕ.

Πρόκειται για το έβδομο διαδοχικό τρίμηνο κατά το οποίο η άνοδος είναι μεγαλύτερη στη Γερμανία απ' αυτή που καταγράφεται κατά μέσο όρο στην Ευρώπη.

Μολονότι χώρες όπως η Εσθονία (+7,6%), η Ρουμανία (+7,2%) ή η Λιθουανία (+5,4%) κατέγραψαν σημαντικότερες αυξήσεις του ωριαίου κόστους εργασίας από τον ευρωπαϊκό μέο όρο στη διάρκεια του τρίτου περυσινού τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat τα οποία επικαλείται η Destatis, η Ιταλία (+0,8%), η Ισπανία (+0.7%) και η Ολλανδία (+0,5%) βρίσκονται πιο κάτω απ' αυτό το μέσο όρο. Όσο για τη Γαλλία, το ωριαίο κόστος της εργασίας αυξήθηκε κατά 2,2% σε ένα χρόνο στη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

Έπειτα από χρόνια μισθολογικής μετριοπάθειας, τα οποία συνέβαλαν ώστε να ενισχυθεί η γερμανική ανταγωνιστικότητα, εδώ και δύο χρόνια δίνονται στους γερμανούς εργαζομένους σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις και πριμ, ως αποτέλεσμα της καλής πορείας των επιχειρήσεων της χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.