ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρώμη: Η πρώτη ψηφοφορία δεν έβγαλε Πάπα

11:08 - 13 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
Οι διαβουλεύσεις των 115 καρδιναλίων στην Κάπελα Σιξτίνα κατά την πρώτη ημέρα για την ανάδειξη του νέου Πάπα δεν έβγαλαν νικητή και έτσι θα συνεχισθούν και σήμερα.

Ο μαύρος καπνός που βγήκε- δείγμα ότι δεν υπήρξε ακόμα νέος Πάπας- έγινε δεκτός με επιδοκιμασίες από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία του Άγιου Πέτρου στη Ρώμη.
Οι εκτιμήσεις των πρακτορείων στοιχημάτων δίνουν ως επικρατέστερο τον 72χρονο Ιταλό καρδινάλιο Άντζελο Σκόλα. Επίσης, ίσως και λόγω του παραδείγματος της προεδρίας Ομπάμα στις ΗΠΑ, γίνεται λόγος για τον πρώτο αφρικανό ποντίφικα, με το όνομα του καρδινάλιου από την Γκάνα Πέτερ Κόντβο Απία Τέρκσον να κυριαρχεί και να είναι ο αγαπημένος των χρηστών του internet.

Πάντως, ανάμεσα στο πλήθος υπάρχει μεγάλη ανυπομονησία για τον νέο Πάπα. Οι πιστοί καθολικοί που έχουν εισρεύσει στην πλατεία του Άγιου Πέτρου δηλώνουν ακόμα και «ορφανοί» χωρίς Πάπα, δείγμα της αγωνίας που υπάρχει για το αποτέλεσμα.
Από τα ευτράπελα της υπόθεσης ήταν η εμφάνιση στην πλατεία της γνωστής topless ακτιβιστικής οργάνωσης από την Ουκρανία Femen. Οι γυμνόστηθες ακτιβίστριες με ροζ καπνογόνα ειρωνεύτηκαν τον λευκό καπνό, που θα σηματοδοτήσει την εκλογή νέου ποντίφικα. Αυτός ο ροζ καπνός, σύμφωνα με την οργάνωση, συμβολίζει την «την αιματηρή, βίαιη ιστορία του Χριστιανισμού», αλλά και την αποφασιστικότητα της ομάδας να πολεμήσει τον σεξισμό στην θρησκεία. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ακτιβίστριες απομακρύνθηκαν γρήγορα από την αστυνομία.
Από την Τετάρτη οι καρδινάλιοι θα ψηφίζουν τέσσερις φορές την ημέρα, δύο το πρωί αρχίζοντας στις 10:30 (ώρα Ελλάδος) και δύο το απόγευμα αρχίζοντας στις 17:40 (ώρα Ελλάδος). Ο καπνός είναι προκαθορισμένο να βγαίνει στις 13:00 και 20:00 (ώρα Ελλάδος).
Όποτε ο ποντίφικας εκλεγεί θα βγει άμεσα λευκός καπνός, για να ηχήσουν στη συνέχεια χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Ρώμης.


Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.