ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή για την Κύπρο

13:03 - 13 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
Αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup για την Κύπρο, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιέρουν Ντίσελμπλουμ που προΐσταται της ζώνης των 17. Το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

 

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δηλώνουν ότι η Κύπρος μπορεί να χρειαστεί μικρότερο πακέτο βοήθειας, ύψους 10 -13 δισ. ευρώ αντί 15 -17 δισ. ευρώ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο το οποίο επικαλείται την Κομισιόν, η Κύπρος θα μπορούσε να εξεύρει χρήματα επιβάλλοντας μια εισφορά στις καταθέσεις και από άλλους φόρους. Πάντως για άλλη μία φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία κ. Χρίστος Στυλιανίδης απέρριψε κατηγορηματικά κούρεμα των καταθέσεων.

 

Μπαράζ επαφών του Νίκου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί το απόγευμα για τις Βρυξέλλες για να παραστεί για πρώτη φορά στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο.

Στη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και με όσο το δυνατόν περισσότερους ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος των επαφών είναι να διαμορφωθεί θετικό κλίμα για την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα του μνημονίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί "κούρεμα" καταθέσεων, ούτε μείωση μισθών και συντάξεων, «όποιοι όροι και εάν τεθούν από οιονδήποτε». Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία.

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής πιθανό να μεταβεί στη Μόσχα για διαβουλεύσεις την Κυριακή, ή τη Δευτέρα. Ο κ. Σαρρής θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.
Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρίσκεται το αίτημα της Κύπρου για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ και οι τρόποι συμμετοχής τής Μόσχας στο πρόγραμμα για στήριξη της κυπριακής οικονομίας. Δεν αποκλείεται επίσης το ενδεχόμενο ο κ. Σαρρής να μεταφέρει και μήνυμα του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να καθορισθεί και η ημερομηνία επίσκεψής του στη Μόσχα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:17 - 13 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.