ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μειώνεται η απασχόληση στην Ευρωζώνη

16:18 - 14 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
Πτώση 0,3% σημείωσε η απασχόληση στην Ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του 2012, σε τριμηνιαία βάση, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία την Πέμπτη.

Η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης (1,4%) καταγράφηκε στην Ισπανία.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, η Γερμανία ήταν η μοναδική που παρουσίασε αύξηση, υπογραμμίζοντας και πάλι το οικονομικό χάσμα μεταξύ των κρατών-μελών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με θέμα την τόνωση της ανάπτυξης.

Η οικονομία δεν αναμένεται να ανακάμψει έως το 2014, ενώ οι άνεργοι στην Ευρωζώνη ανέρχονται σε 19 εκατ. άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 12% του εργαζόμενου πληθυσμού.

Αρκετοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομίας, η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο κάτω από το 0,75% το 2013.

Η κίνηση αυτή δεν αναμένεται, ωστόσο, να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο, γατί το κόστος δανεισμού βρίσκεται ήδη σε χαμηλά επίπεδα.

«Η περαιτέρω άνοδος της ανεργίας βραχυπρόθεσμα και η μικρή μόνο επιβράδυνση από το 2014 αναμένεται να αποτελέσουν εμπόδιο για την ανάπτυξη», σχολίασε, σύμφωνα με το Reuters, η Μαρί Ντιρόν, οικονομολόγος της Ernst and Young, σε έκθεσή της για την οικονομία της Ευρωζώνης.

«Ακόμα και με ανάκαμψη, ο αριθμός των ανέργων στην Ευρώπη θα παραμείνει υψηλός. Έως το τέλος του 2017 εκτιμούμε ότι η ανεργία θα παραμείνει πάνω από το 11%», πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.