ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση της δημοτικότητας του Φρανσουά Ολάντ

10:18 - 15 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
Ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει απογοητεύσει τους ψηφοφόρους τους, ενώ έχει δημιουργήσει δυσφορία σε πολλούς από τους Ευρωπαίους συναδέλφους του.

Η προεδρία της Γαλλίας δεν ήταν ποτέ εύκολη, αλλά η πορεία της γαλλικής οικονομίας, οι ακόμη ανεκπλήρωτες ελπίδες των ψηφοφόρων, η διακριτική «δυσφορία» άλλων ευρωπαϊκών ηγεσιών για την πορεία των δημοσιονομικών και οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τη γαλλική αγορά εργασίας έχουν προκαλέσει ισχυρό πονοκέφαλο στον Φρανσουά Ολάντ. 

Δέκα μήνες μετά τις εκλογές, η δημοτικότητά του έχει πέσει με τον ταχύτερο ρυθμό για νεοεκλεγέντα πρόεδρο, την οποία δεν πρέπει να βοήθησε η εικόνα απομάκρυνσης από τους αστυνομικούς πολιτών που τον «γιούχαραν» σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Ντιζόν.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αυτή την εβδομάδα δείχνουν τη δημοτικότητα του Σοσιαλιστή προέδρου να έχει υποχωρήσει μεταξύ 30% και 37% (ανάλογα την εταιρεία ερευνών). Μετά την εκλογή του, το ποσοστό των Γάλλων που εμπιστευόταν το νέο πρόεδρο κυμαινόταν μεταξύ 51% και 63%: Η υποχώρηση είναι η γρηγορότερη βουτιά σε σύγκριση με τους προηγούμενους προέδρους.

Ακόμη κι αν ο Ολάντ δεν διαβάζει τις δημοσκοπήσεις, η εμφάνισή του στην Ντιζόν προ ημερών σίγουρα του χτύπησε το καμπανάκι: Φτάνοντας στην πόλη, όπου το ποσοστό ανεργίας φτάνει το 32%, δύο πολίτες χάλασαν την εμφάνισή του φωνάζοντάς του «πού πήγαν οι προεκλογικές σου δεσμεύσεις».

Η φρουρά του προέδρου τούς απομάκρυνε με ελάχιστη διακριτικότητα (η εικόνα, φυσικά, δεν έγραψε πολύ καλά στις τηλεοπτικές κάμερες, όπως ούτε και τα «γαλλικά» που ακούστηκαν από έναν από αυτούς).

Άβολη υποδοχή βρήκε αργότερα ο Ολάντ και όταν, αργότερα, συνομίλησε με μία γυναίκα σε εστιατόριο της Ντιζόν και της πρότεινε να βγουν φωτογραφία: «Σας βλέπουμε αρκετά στην τηλεόραση» απάντησε. Στο τέλος μάλιστα, άλλη κάτοικος της πόλης του έδωσε και συμβουλές για την προσωπική του ζωή: «Να μην την παντρευτείτε αυτήν, δεν μας αρέσει στη Γαλλία» του είπε, φυσικά καλοπροαίρετα, αναφερόμενη στην Βαλερί Τριερβελέρ.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2012, το γαλλικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3%. Την ίδια στιγμή, ενώ τα δημόσια έσοδα ακολουθούν την πορεία της οικονομίας, η γαλλική κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει περικοπές επιπλέον πέντε δισ. ευρώ, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι δε αρχικοί δημοσιονομικοί στόχοι για έλλειμμα 3% του ΑΕΠ στο τέλος της χρονιάς δεν θα γίνουν εφικτοί, όπως παραδέχτηκε ο Ολάντ, και η «τρύπα» θα φτάσει στο 3,7% του ΑΕΠ. Η απομάκρυνση από τον στόχο προκάλεσε ήδη σχόλια στις γειτονικές χώρες, ακόμη και από τον πρόεδρο της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Ολάντ επέμεινε ωστόσο ότι ο στόχος του για μείωση της ανεργίας φέτος θα επιτευχθεί. Η Κομισιόν πάντως δεν πείθεται: Οι Βρυξέλλες προβλέπουν ότι το ποσοστό των ανέργων, σήμερα στο 10,6% (ρεκόρ 13ετίας) θα συνεχίσει φέτος να ανεβαίνει και θα φτάσει τον επόμενο χρόνο το 11%.

Αρκετοί οικονομολόγοι συμμερίζονται αυτές τις εκτιμήσεις και δεν βλέπουν κανένα λόγο για τον οποίο η τάση αύξησης του ποσοστού της ανεργίας θα μπορούσε να αντιστραφεί -και έτσι βλέπουν τη σημαντικότερη δέσμευση του Ολάντ στους γάλλους ψηφοφόρους να διαψεύδεται.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.