ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κύπρος διαψεύδει τον Β. Σόιμπλε για τις επιλογές που τέθηκαν στο Eurogroup

15:20 - 18 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
Κατηγορηματικά διαψεύδει η κυπριακή κυβέρνηση ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, βρέθηκε ποτέ μπροστά από την επιλογή για μη κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων, δηλαδή των καταθέσεων ύψους μέχρι 100.000 ευρώ».

Έγκυρη κυβερνητική πηγή, με αφορμή τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, επισήμανε ότι ο κ. Αναστασιάδης «δεν είχε ποτέ αυτή την επιλογή» και πρόσθεσε πως «για το θέμα θα εκδοθεί σύντομα ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών προς αποκατάσταση της πραγματικότητας».

Η Κυβέρνηση, εξάλλου, επεξεργάζεται αναδιαμόρφωση του ποσοστού επιβολής τέλους επί των καταθέσεων με πολύ σοβαρή εκδοχή την υποβολή τέλους κοντά στο μηδέν στις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και αύξηση του τέλους στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, ανέφερε ότι υπήρξε διαφοροποίηση της στάσης της τρόικας και των μελών του Eurogroup, που ενώ επέμεναν σε κούρεμα όλων των καταθέσεων, τώρα δηλώνουν πως η Κύπρος μπορεί να εξασφαλίσει τα 5,8 δισ. που απαιτεί το Eurogroup από εκείνη.

Ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι επιβεβαίωσε την αλλαγή της στάσης του Eurogroup έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον Όλι Ρεν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, οι οποίες είναι εγγυημένες από το κράτος και αποτελούν τη βάση στην οποία χτίζεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό συστήματος.

Ενημέρωσε, επίσης, την Επιτροπή Οικονομικών ότι κλιμάκιο της Κεντρικής Τράπεζας επεξεργάζεται σενάρια τροποποίησης του τέλους, όπως και το σενάριο να καταψηφισθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο από τη Βουλή και οι δύο τράπεζες να οδηγηθούν σε χρεοκοπία.

Ο κ. Σαρρής, ο οποίος είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον Ρώσο ομόλογό του ενόσω η Επιτροπή Οικονομικών συνεδρίαζε, είπε πως δεν υπάρχει ακόμα κάτι συγκεκριμένο από τη Ρωσία πέραν της προθυμίας να γίνει συζήτηση και ανέφερε ότι επιθυμία της Κύπρου είναι η μετατροπή του δανείου από τη Ρωσία σε μετοχές στη μία από τις δύο τράπεζες.

Εξάλλου, ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, κληθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει την άποψη νομικών ότι το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» δεν είναι συνταγματικό, απάντησε «ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει».

Το ψεσινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έδωσε κάτι νέο. Αντίθετα, επιβεβαίωσε ότι τις τελευταίες μέρες ο κ. Αναστασιάδης ενεργεί ως ιμάντας μεταφοράς των εκβιασμών των «φίλων» του. Συνεχίζοντας το ρόλο του υπ' αριθμόν ένα «Υες Man» του κυπριακού πολιτικού συστήματος.

Θα τον ακούσουμε σύντομα και στη Βουλή κατά την ενημέρωση στην οποία θα προβεί.

Τάσσομαι εναντίον της επαχθούς πρότασης του κουρέματος. Η Κυπριακή Βουλή οφείλει να πει όχι στην αυτοκτονία του τόπου. Καλούμε τους πολίτες να αντισταθούν με κάθε τρόπο στα μέτρα και να εκφράσουν σήμερα στο κοινοβούλιο, ειρηνικά αλλά δυναμικά, την αντίθεσή τους αυτή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.