ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επισήμως σήμερα ο νέος Πάπας των Ρωμαιοκαθολικών

09:37 - 19 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
Στο Βατικανό ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την ενθρόνιση του πάπα Φραγκίσκου.

Και τυπικά πλέον ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος Πάπας της Ρώμης, Φραγκίσκος ο Α', μετά την τελετή ενθρονισής του που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.

Η τελετή ξεκίνησε στις οκτώ και σαράντα πέντε το πρωί, ώρα Ελλάδος, ωστόσο ο ίδιος ο ποντίφικας είχε καταστήσει σαφές, διαμέσου του εκπροσώπου τύπου του Βατικανού, πατέρα Φεντερίκο Λομπάρντι, ότι «αυτή την φορά δεν θα πρέπει, στην πραγματικότητα, να γίνεται λόγος για ενθρόνιση, διότι δεν υπάρχει βασιλιάς».
Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για την «έναρξη του ιερατικού λειτουργήματος του επισκόπου Ρώμης και διαδόχου του Πέτρου».
Στις 9.45 ώρα Ελλάδος ο διακοσιοστός εξηκοστός τέταρτος ποντίφικας πρόκειται να χαιρετήσει από κοντά τους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, από το ειδικό όχημα Papamobile, το παπικό τζιπ. Στην συνέχεια, θα μεταβεί στα σπήλαια του Βατικανού, για να τιμήσει και να προσευχηθεί πάνω από τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου. Ο Χόρχε Μάριο Βεργκόλιο θα συνοδεύεται από τέσσερις, τουλάχιστον, ουνίτες επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας.
«Πρόκειται για φόρο τιμής στην χριστιανική παράδοση της Ανατολής», αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ως καθολικός αρχιεπίσκοπος Αργεντινής, ο Βεργκόλιο, τελούσε, άλλωστε, και χρέη επισκόπου για τους ουνίτες πιστούς.
Η κυρίως τελετή, θα ξεκινήσει στις 9.30 τοπική ώρα, 10.30 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θα είναι απλή, αλλά με σεβασμό στην παράδοση. Κατά την επιθυμία και τις οδηγίες του αργεντινού ποντίφικα, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που έχουν επιλεγεί, αυτή την φορά, θα ψαλλούν μόνον στα ελληνικά, και όχι στα λατινικά.
Μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί και ως πράξη ευγενείας και ουσιαστικής αδελφοσύνης προς την Ορθοδοξία, δεδομένης και της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Η ομιλία του πάπα Φραγκίσκου, έχει γραφτεί στα ιταλικά και υπάρχει η πιθανότητα, όπως συνέβη και τις περασμένες ημέρες, να προσθέσει, αυθόρμητα, ο ποντίφικας και φράσεις εκτός γραπτού κειμένου. Την λειτουργία, μεταξύ των άλλων ,πρόκειται να ψάλει η χορωδία της Καπέλα Σιστίνα.
Από χθες το απόγευμα όλη η περιοχή γύρω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου έχει πεζοδρομηθεί προσωρινά, ενώ οι αστυνομικοί και καραμπινιέροι που εργάζονται για να εγγυηθούν την ασφαλή ολοκλήρωση της τελετής, ξεπερνούν τις τρεις χιλιάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.