ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η νέα πρόταση για τη φορολόγηση των κυπριακών καταθέσεων

12:58 - 19 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
Η νέα πρόταση για τη φορολόγηση των κυπριακών καταθέσεων
Μηδενική φορολόγηση των καταθέσεων κάτω από τις 20.000 ευρώ φέρεται ότι είνα η νέα πρόταση που κατέθεσε στη βουλή η κυπριακή κυβέρνηση.

Νέα τροποποιημένη πρόταση κατέθεσε η κυπριακή κυβέρνηση στην κυπριακή βουλή, προκειμένου να παρακάμψει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Μεγαλονήσου και ταυτόχρονα να βρεθεί κοντά στις προτάσεις που συμφωνήθηκαν στο χθεσινό Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία και το ειδησεογρφικό πρακτορείο Reuters, η τροποποιημένη πρόταση προβλέπει τη μη φορολόγηση όλων των καταθέσεων, που είναι μικρότερες των 20.000 ευρώ.

Επιπλέον, κανονικά θα γίνει η φορολόγηση των ποσών για τα μεγαλύτερα ποσά, με τους συνταλεστές να διαμορφώνονται: Για τα ποσά από 20.000 έως 100.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 6,75%, ενώ για τις  καταθέσεις που υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ, ο συντελεστής θα φτάνει το 9,9%.

Παράλληλα, στη χθεσινή έκακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, οι 17 φάνηκαν ότι αλλάζον εν μέρει ρότα και πρότειναν τη διασφάλιση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ στην περίιπτωση της χρεοκοπίας, ενώ αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την Κύπρο.

 

 

Μετοχές αντί καταθέσεων

Εξάλλου, για τις καταθέσεις που θα υποστούν τη φορολόγηση που θα επιβληθεί μετά την υπερψήφιξη του νόμου στην κυπριακή βουλή, θα διετεθούν σε κάθε καταθέτη μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος της Κύπρου και η τιμή αποτίμησης των μετοχών που θα δίνονται στους καταθέτες καθορίζονται βάση των κοινοτικών κανόνων της ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις. Η αξία της μετοχής που θα δοθεί στους καταθέτες θα είναι της ίδιας αξίας με την τιμή απόκτησης της από τη Δημοκρατία.

Οι μετοχές εξάλλου, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που θα παραχωρηθούν στους καταθέτες, θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα, η απόδοση των οποίων διασφαλίζεται από τα προσδοκούμενα έσοδα του φυσικού αερίου υπό τον όρο οι καταθέσεις να παραμείνουν για δύο χρόνια στο πιστωτικό ίδρυμα της Δημοκρατίας.

 

Το απόγευμα της Δευτέρας η συζήτηση στην κυπριακή βουλή

Εν τω μεταξύ, σήμερα στις έξι το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει στην Ολομέλεια της κυπριακής βουλής η συζήτηση για τις τροποποιημένες προτάσεις της κυβέρνησης  επί του νομοσχεδίου που κυρώνει τη συμφωνία του Eurogroup για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων.

Αρχικά η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας, ωστόσο αναβλήθηκε για σήμερα αλλά ενόψει της  έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup και της νέας πρότασης που υποβλήθηκε προς τη Λευκωσία.

Είχε προηγηθεί το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας η άτυπη σύσκεψη στη Βουλή του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με την Ολομέλεια του Σώματος, παρόντος και του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή. «Πάντα, όταν κάνεις διάλογο με τη Βουλή, δεν μπορεί παρά να αισθάνεσαι και άνετα και ικανοποιημένος» δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Αναστασιάδης.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:50 - 19 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.