ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο

12:29 - 20 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
Το σχέδιο «Β» βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης στη Λευκωσία.

Νέα συνάντηση πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί οι πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο, προκειμένου να καθορίσουν το σχέδιο «Β», μετά την απόρριψη από την κυπριακή Βουλή του σχεδίου κουρέματος των καταθέσεων στη Μεγαλόνησο.
Η συνεδρίαση σύμφωνα με ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, έχει διακοπεί για να συνεδριάσουν οι τεχνικράτες των κομμάτων. Ωστόσο, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα συνεχισθεί, καθώς έχουν να επιλυθούν πολύ σύνθετα ζητήματα, ενώ βρίσκεται σε ετοιμότητα το υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάσει για να εγκρίνει τις αποφάσεις τις οποίες θα λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Το Βημα, πρώτη προτεραιότητα του σχεδίου «Β» είναι η παρέμβαση της Μόσχας και η διάσωση της κυπριακής οικονομίας καθώς την ώρα που συνεδριάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Σαρρής είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του στη ρωσική πρωτεύουσα ζητώντας του να αγοράσει η Ρωσία τη Λαϊκή Τράπεζα.

 

Τι προβλέπει το σχέδιο «Β»

Επίσης ο κύπριος υπουργός Οικονομικών ζητά από τον ομόλογό του την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που λήγει το 2016 και την αγορά περιουσιακών στοιχείων της Κύπρου από τη Μόσχα. Η συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στη Λευκωσία γίνεται σε πολύ καλό κλίμα. Επίσης αναφέρεται ότι οι αυστηρές προειδοποιήσεις Πούτιν και Μαντβέντεφ προς την ΕΕ και την Κύπρο δεν ήταν τίποτα μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των ρώσων επιχειρηματιών που έχουν τοποθετήσει τα λεφτά τους στις κυπριακές Τράπεζες.

Το δεύτερο σημείο του σχεδίου «Β» είναι η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των Ταμείων Πρόνοιας, Δημοσίων Υπαλλήλων, Τραπεζών και ημικρατικών Οργανισμών με αντάλλαγμα τη χορήγηση ομολόγων απευθείας συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο. Υπολογίζεται ότι η περιουσία των ταμείων αυτών ανέρχεται στο ποσόν των 4 δισ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:33 - 20 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.