ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο δάνειο 5 δισ. ευρώ ζήτησε η Κύπρος από τη Ρώσια - Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις

12:51 - 20 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος επαφών του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρή στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Άντον Σιλουάνοβ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία για δανειακή στήριξη της Κύπρου από τη Ρωσία, μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, με το πέρας του πρώτου γύρου συνομιλιών του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ.

Η συνάντηση των δύο διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και εκτός της αναδιάρθρωσης του παλαιού ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ έχει συμπεριλάβει, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, παραχώρηση μεριδίων σε κυπριακές τράπεζες, καθώς και ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου. 

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται  πηγές στο ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, η Κύπρος φέρεται να ζητάει νέο δάνειο ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Ρωσία.

«Οι συζητήσεις ήταν αρκετά εποικοδομητικές. Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις σε άλλο σημείο», είπε ο κ. Σαρρής καθώς μετέβαινε στο γραφείο του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ, ένδειξη ότι αναβαθμίζεται το επίπεδο των διαβουλεύσεων, αλλά και ότι έχουν τεθεί ευρύτερα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Είχαμε μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση, πολύ ανοιχτές, έντιμες συνομιλίες.

Κατανοούμε πόσο βαριά είναι η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε να εξευρεθεί λύση, η οποία θα μας επιτρέψει να έχουμε την υποστήριξη της Ρωσίας, θα μείνουμε εδώ έως ότου πετύχουμε κάποια συμφωνία» είπε ο κ. Σαρρής.

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του κ. Σαρρή, που αναμεταδίδει το ρωσικό ραδιόφωνο «Η Φωνή της Ρωσίας», η πρόθεση της κυπριακής αντιπροσωπείας στις διαβουλεύσεις αυτές ήταν να εξασφαλίσει και ενδεχομένως να ανακοινώσει και σήμερα ακόμη μια δανειακή συμφωνία με τη Ρωσία, κάτι, που προφανώς δεν είναι ακόμη δυνατό.

Πριν από λίγο ακυρώθηκε και η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, η οποία επρόκειτο να δοθεί σε ανταποκριτές ρωσικών, διεθνών, ελληνικών και κυπριακών μέσων ενημέρωσης στην κυπριακή Πρεσβεία τη Μόσχα.

Η επίσημη εξήγηση είναι ότι οι διαβουλεύσεις θα τραβήξουν σε μάκρος, ωστόσο το επιτελείο του Κύπριου υπουργού δεν εξήγησε γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρξει ενημέρωση αργότερα εντός της ημέρας, αφού κατά τον υπάρχοντα προγραμματισμό ο Κύπριος υπουργός αναχωρεί αύριο για τη Λευκωσία.

 

Διεργασίες για το Σχέδιο «Β»

Ωστόσο, οι δηλώσεις του κ. Σαρρή δείχνουν την επιμονή της Λευκωσίας να πετύχουν μία συμφωνία με τη Ρωσία, προκειμένου να επανέρθουν με νέα πρόταση ή το περίφημο Σχέδιο «Β» στο eurogroup.

"Πρέπει να βρεθεί λύση... χθες" είχε τονίσει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου προσερχόμενος στη συνάντηση με τον κ. Σιλουάνοβ.
"Προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις" τόνισε ο κ. Σαρρή μιλώντας στο ΚΥΠΕ, αναφέροντας μάλιτα ότι τα προβλήματα παραμένουν και είναι πολύ σοβαρά. "Έτσι κοιτάμε πώς θα εξασφαλίσουμε τα ποσά. Πρέπει να βρεθεί λύση...χθες. Βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης". Μάλιστα, επεσήμανε πως «πρέπε να βοηθηθούμε να βγούμε από το αδιέξοδο. "Είναι προφανές ότι το ΔΝΤ και η Γερμανία ήθελαν μια λύση που θα οδηγούσε σε κλείσιμο των τραπεζών με το 'κούρεμα', αυτή ήταν η ακραία λύση", κατέληξε.
"Ελπίζουμε για ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά πραγματικά δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις", είχε δηλώσει ο κ. Σαρρής σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Άντον Σιλουάνοβ.

 

Τι ζητάει η Κύπρος

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών ζητά από τον ομόλογό του την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που λήγει το 2016 και την αγορά περιουσιακών στοιχείων της Κύπρου από τη Μόσχα. Η συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στη Λευκωσία γίνεται σε πολύ καλό κλίμα. Επίσης αναφέρεται ότι οι αυστηρές προειδοποιήσεις Πούτιν και Μαντβέντεφ προς την ΕΕ και την Κύπρο δεν ήταν τίποτα μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των ρώσων επιχειρηματιών που έχουν τοποθετήσει τα λεφτά τους στις κυπριακές Τράπεζες.

 

Σημειωτέον, ότι ανοιχτή πρόσκληση για να πάει στη Μόσχα έχει από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο Κύπριος ομόλογός του κ. Ν. Αναστασιάδης. 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:44 - 20 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.