ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με χαμηλές προσδοκίες το πρώτο ταξίδι Ομπάμα στο Ισραήλ

14:58 - 20 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι στην ισραηλινή πρωτεύουσα όπου θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους της κυβέρνησης Νετανιάχου και με αντιπροσώπους της Παλαιστιναικής Αρχής.

Το πρώτο ταξίδι του Ομπάμα από την έναρξη της δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο πραγματοποιείται μόλις δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου.

 

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν κομίζει καμία πρόταση για υπέρβαση του αδιεξόδου στις συνομιλίες για το Παλαιστινιακό ενώ οι Ισραηλινοί παραμένουν επιφυλακτικοί για την «πυγμή» που προτίθεται να δείξουν οι ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν.

 

Το προσεκτικά σχεδιάσμενο πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης είναι πλούσιο σε συμβολικές κινήσεις αλλά φτωχό στις προοπτικές για απτά αποτελέσματα: Ο Ομπάμα δεν θα συναντηθεί μόνο με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου αλλά την Πέμπτη θα βρεθεί και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για να συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.Στην Ιερουσαλήμ θα συναντηθεί μετξύ άλλων και με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. 

 

Αν και ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να φέρει ξανά στο τραπέζι του διαλόγου τις δύο πλευρές, η Ουάσινκγτον έχει υποβαθμίσει εσκεμμένα τις προσδοκίες από το ταξίδι του αμερικανού προέδρου -σε αντίθεση με την πρώτη θητεία Ομπάμα, στην οποία ο Λευκός Οίκος τόνιζε ότι επίσκεψη στο Ισραήλ θα γινόταν μόνο εάν ο πρόεδρος είχε κάτι συγκεκριμένο να προωθήσει.

 

Στο πρόγραμμα του Ομπάμα περιλαμβάνεται και επίσκεψη στο τάγμα αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος), το οποίο έχουν χρηματοδοτήσει οι ΗΠΑ.

 

Το Ιράν θα βρεθεί φυσικά υψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων με την ισραηλινή πλευρά, και αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνάντηση του Ομπάμα, του αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και του Νετανιάχου την Τετάρτη. Αν και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η Τεχεράνη δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δεν φαίνεται πως θα αρθεί η διαφωνία τους για το πώς αντιλαμβάνονται την ταχύτητα των εξελίξεων στο Ιράν.

 

Μετά το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, ο Μπάρακ Ομπάμα θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα συναντήσει τον βασιλιά Αμπντάλα και το Σάββατο θα ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.