ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ίδρυση Ταμείου Αλληλεγγύης αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο - «Θυσιάζεται» η Λαϊκή για να γλυτώσουν το κούρεμα καταθέσεων

09:52 - 21 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
Ίδρυση Ταμείου Αλληλεγγύης αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο - «Θυσιάζεται» η Λαϊκή για να γλυτώσουν το κούρεμα καταθέσεων
Επί τάπητος τέθηκε στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών η τελική πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης, με στόχο να εγκριθεί το απόγευμα από τη Βουλή. «Θυσιάζεται» η Λαϊκή, ενώ διασώζονται Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα.

Ανεβάζει ταχύτητες εκ νέου η Λευκωσία προκειμένου να προλάβει τις εξελίξεις και να εγκριθεί μέσα στη μέρα από την κυπριακή βουλή το Σχέδιο Β της κυβέρνησης και η ίδρυση του Επενδυτικού Ταμείου. Λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, όπου παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες του τελικού σχεδίου, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής που συμμετείχε στη συνάντηση δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για κούρεμα καταθέσεων.

 Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, οι ηγέτες των κομμάτων της Κύπρου αποφάσισαν ομόφωνα τη σύσταση «Ταμείου Αλληλεγγύης», χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Επιπλέον, τόνισε πως η κυπριακή βουλή δεν αναμένεται να ψηφίσει το Σχέδιο Β΄ την Πέμπτη.

Στόχος, τόνισε, είναι να σώσουμε την κυπριακή οικονομία. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα βρεθεί η λύση, αλλά επεσήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και η ύφεση θα συνεχιστεί. Απέκλεισε το κλείσιμο τραπεζών, λέγοντας ότι προσπαθούμε να σώσουμε το τραπεζικό σύστημα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ρωσικής βοήθειας είπε ότι «οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη», συγχρόνως όμως τόνισε ότι «επιθυμία όλων είναι η Κύπρος να παραμείνει στο ευρώ, έστω κι αν υπάρχει βοήθεια».

Ο κ. Νεοφύτου απέφυγε να σχολιάσει δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ ότι δεν συζητήθηκε θέμα «κουρέματος» καταθέσεων.

Μάλιστα, τόνισε σε δραματικούς τόνους ότι η προσπάθεια όλων είναι μία: «Να αποφύγουμε τη χρεοκοπία της χώρας. Εδώ ένας είναι ο στόχος. Η σωτηρία της χώρας» και επανέλαβε: «Υπάρχει ομόφωνη απόφαση για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης και κοιτάμε τα νομικά θέματα. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για το θέμα του κουρέματος», τόνισε ο κ. Νεοφύτου. «Ας κοιτάξουμε τον στόχο, να σώσουμε τον τόπο μας» και «προσπαθούμε να σώσουμε την κυπριακή οικονομία», επαναλάμβανε στερεότυπα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ αποκαλύπτοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

Επιπλέον, σε επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου υπογραμμίζεται ότι αν κριθεί αναγκαίο, με βάση τη νομοτεχνική επεξεργασία, θα συνεδριάσει στις έξι το απόγευμα το Υπουργικό Συμβούλιο για να  εγκρίνει το Ταμείου και θα προωθηθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω.

 

Δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης υπό τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε «κούρεμα» καταθέσεων, ενώ ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι η πρόταση που θα κατατεθεί στη Βουλή δεν περιλαμβάνει «κούρεμα», αλλά δημιουργία ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης για να εξασφαλιστεί το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ. Πάντως, εξετάζεται από νομικής πλευράς εάν για τη σύσταση του Ταμείου χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, ή το Ταμείο θα έχει τη μορφή ιδιωτικού φορέα. Αν χρειαστεί νομοσχέδιο, είναι μάλλον απίθανο αυτό να κατατεθεί στην Βουλή σήμερα.

Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί ένα κλίμα ομοψυχίας για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργείται κλίμα μέσα από φήμες και ψιθύρους, που επηρεάζουν τη σταθερότητα και την πολιτική ομαλότητα.

Η προσπάθεια είναι, προσέθεσε, να γίνουν όλα μέσω των διαδικασιών και των πλαισίων της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι στην επίσημη ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι «κούρεμα» καταθέσεων σε μικρότερο ποσοστό, από αυτό που ζήτησε το Eurogroup. 

 

Το Σχέδιο Β

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, κρίσιμη είναι η κατάσταση με τη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία πλέον δεν διασώζεται, ενώ αναπνοές ζωής προσπαθούν να δοθούν για να διασωθεί η Τράπεζα Κύπρου. Ουσιαστικά το σχέδιο προβλέπει διαχωρισμό της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, με την δεύτερη να υπόκειται σε εκκαθάριση. Όπως όλα δείχνουν η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί για όλες τις καταθέσεις στην τράπεζα έως 100.000 ευρώ, ενώ γίνεται προσπάθεια για ποσά έως 200.000 ευρώ. Με την εκκαθάριση της «κακής» τράπεζας θα επιστραφούν στους καταθέτες άνω των 200.000 ευρώ ολόκληρο ή μέρος των καταθέσεών τους, βάση ενός πλαφόν που θα τεθεί. Με την εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας  η Λευκωσία θα εξοικονομήσει αμέσως 2 δισ. ευρώ. 

Επιπλέον, η πρόταση προβλέπει τη σύσταση Επενδυτικού Ταμείου, στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι (Ταμεία Προνοίας, Εκκλησία) φυσικά πρόσωπα σε εθελοντική βάση, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συγκεντρώνονται 2,8 δισ. ευρώ, ενώ απομένει να συγκεντρωθεί άλλο 1 δισ. ευρώ μέχρι τον στόχο των 5,8 δισ. ευρώ, ώστε να αποκλειστεί ή να μειωθεί το ύψος του «κουρέματος» καταθέσεων.

Ωστόσ, εάν δεν εξασφαλιστεί το ένα δισ. ευρώ, τότε θα γίνει κούρεμα 1,5% κάτι όμως που δεν χαρακτηρίζεται ως οδυνηρό επειδή καλύπτεται από τους τόκους.

Επιπλέον, στο Ταμείο ενδέχεται να εισφέρει και η ΚΤ με τα αποθέματα χρυσού ύψους 560 εκατ. ευρώ, που διαθέτει. Το Ταμείο θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου. Κύκλοι του Προεδρικού ανέφεραν ότι "το βασικό είναι αυτό το Ταμείο να μην επιβαρύνει την Κυβέρνηση, κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα".

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα προσφέρει την υποθήκευση γης αξίας μισού δισ. ευρώ. Ωστόσο, περιμένοντας τις τελικές εξελίξεις, τα υποκαταστήματων όλων των τραπεζών στην Κύπρο θα παραμείνουν σήμερα και αύριο κλειστά. Το ίδιο ισχύει και για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 

Προς περιορισμός διακίνησης χρημάτων στο εξωτερικό

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) επεξεργάζεται νομοσχέδια που αποσκοπούν στην προστασία της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, υπό το βάρος των εξελίξεων των τελευταίων ημερών. Οι περιορισμοί αναμένεται να περιλαμβάνουν όρια στη διακίνηση χρημάτων, με στόχο να περιοριστούν οι εκροές από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως από ξένους.

Στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι η ψήφιση των νομοσχεδίων, ώστε να θωρακιστεί στο βαθμό που είναι δυνατόν το σύστημα. Οι περιορισμοί αναμένεται να βρίσκονται σε ισχύ για κάποιο διάστημα, μέχρι να επιστρέψει η σταθερότητα στο σύστημα.

 

Ανένδοτη η τρόικα για το κούρεμα

Η τρόικα φαίνεται να είναι ανένδοτη όσον αφορά το κούρεμα στο επίπεδο των 100 χιλιάδων ευρώ, ενώ οι Γερμανοί επιμένουν έστω και σε ένα "συμβολικό" κούρεμα στις καταθέσεις των Ρώσων καταθετών. 

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν τρέφει πλέον μεγάλες προσδοκίες από τη ρωσική κυβέρνηση αλλά εκτιμά ότι θα μπορούσε να πετύχει την επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου.

Η χθεσινή μέρα ήταν πάντως δύσκολη για την πολιτική ηγεσία της Κύπρου που αντιλήφθηκε μέσα από τις επαφές στη Μόσχα και στη Λευκωσία ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα.

Η Μόσχα φαίνεται να μη θέλει να αναμειχθεί στην διαμάχη της Λευκωσίας με το μεγαλύτερο της εμπορικό εταίρο, την ΕΕ, και η τρόικα ξεκαθαρίζει ότι χωρίς την εισφορά της Κύπρου ύψους 5,8 δισ. ευρώ και χωρίς κούρεμα, το επόμενο βήμα είναι η εκκαθάριση των τραπεζών.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:36 - 21 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.