ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενδείξεις για χρήση χημικών όπλων στην Συρία διχάζουν τον ΟΗΕ!

11:21 - 21 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
Υπάρχουν ενδείξεις για χρήση χρήση χημικών όπλων στο Χαν αλ-Ασαάλ, βόρεια του Χαλεπίου, την οποία τα ελεγχόμενα από το καθεστώς Άσαντ ΜΜΕ απέδωσαν στους επαναστάτες. Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, δηλώνει ότι δεν έχει χημικά όπλα στην διάθεσή της.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την εξόντωση 25 πολιτών και τον τραυματισμό άλλων 110. Το συριακό καθεστώς αλλά και η συριακή αντιπολίτευση έχουν ζητήσει από τον ΟΗΕ να προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, αλληλοκατηγορούμενες για το φερόμενο πλήγμα με χημικά όπλα.

Από την πλευρά του το Ισραήλ, εκφράζει αντιφατικές θέσεις σε επίπεδο ηγεσίας, για το κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα. Εκπρόσωπος του Νετανιάχου, σύμφωνα με το CNN, διέψευσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι όντως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα. Τα αντίθετα λέει το υπουργείο δικαιοσύνης του Ισραήλ, το οποίο εμφανίζεται σίγουρο πως υπήρξε χρήση χημικών και η στρατιωτική δράση πρέπει να είναι στο τραπέζι.
Το θέμα έχει προκαλέσει διχογνωμία και στον ΟΗΕ. Η Ρωσία κατηγορεί τη Βρετανία και τη Γαλλία πως θέλουν να καθυστερήσουν έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για πιθανή χρήση χημικών όπλων στο Χαν αλ-Ασαάλ βόρεια του Χαλεπίου, ενώ Λονδίνο και Παρίσι ζητούν να ερευνηθεί και δεύτερο περιστατικό.

Η Γαλλία ήγειρε στο Συμβούλιο Ασφαλείας υποστήριξε ότι ο συνασπισμός των αντικαθεστωτικών υποστήριξε ότι υπήρχε και δεύτερο περιστατικό, αυτή τη φορά στη Δαμασκό, που πρέπει να διερευνηθεί. Η ρωσική πλευρά αντέδρασε, λέγοντας πως «το Παρίσι και οι δυτικοί σύμμαχοί του φουσκώνουν μπαλόνια προπαγάνδας» και προσπαθούν να καθυστερήσουν τη διεξαγωγή έρευνας για το Χαν αλ-Σαάλ.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν κατέληξε σε συμφωνία. Αν αποδειχθεί η χρήση χημικών όπλων, αλλάζουν τα δεδομένα στην Συρία και θα τεθεί πιο ψηλά στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας η στρατιωτική επέμβαση.
Από την πλευρά της Ουάσινγκτον πάντως, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Δαμασκό υποστήριξε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θέση της Δαμασκού (που κατηγορεί τους αντικαθεστωτικούς) ή ούτε καν ότι έλαβε χώρα επίθεση με χημικά όπλα. Επίσης, εκτιμήσεις παρατηρητών τονίζουν πως οι φωτογραφίες των θυμάτων της πυραυλικής επίθεσης δεν δείχνουν στοιχεία χρήσης χημικών όπλων.

 

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.