ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μονόδρομος ο φόρος στις καταθέσεις – Όσο πιο σύντομα επιβληθεί τόσο λιγότερο επώδυνες θα είναι οι συνέπειες

01:18 - 22 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
Μονόδρομος ο φόρος στις καταθέσεις – Όσο πιο σύντομα επιβληθεί τόσο λιγότερο επώδυνες θα είναι οι συνέπειες
Η Λευκωσία φαίνεται να μη διαθέτει σχέδιο Β ή Γ, ενώ η εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο έχει ήδη υπονομευθεί σχεδόν μοιραία.

Τον κίνδυνο εκκαθάρισης των μεγαλύτερων τραπεζών της, μια εξέλιξη που θα έπληττε σοβαρά τις μη εγγυημένες καταθέσεις, ή εξόδου από το ευρώ αντιμετωπίζει η Κύπρος εάν δεν συμφωνήσει στην επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις. Αυτή είναι η προειδοποίηση που απηύθυνε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, λίγη ώρα μετά το τελεσίγραφο της ΕΚΤ προς την Κύπρο, όπου της δίνει περιθώριο μέχρι την Δευτέρα για να βρει τα κεφάλαια που υπολείπονται ώστε να πετύχει μια συμφωνία διάσωσης και να αποφύγει την κατάρρευση των τραπεζών της και τη χρεοκοπία, αλλιώς παύει η στήριξη των τραπεζών

Η Κύπρος δεν έχει πραγματικά ούτε σχέδιο Β ούτε σχέδιο Γ, όπως επισημαίνει η Barclays. Έχει μόνο το σχέδιο του Eurogroup, αυτό δηλαδή της φορολόγησης των καταθέσεων.Οι αγορές παραμένουν επικεντρωμένες στην εξέλιξη της κατάστασης στην Κύπρο, καθώς το κοινοβούλιό της απέρριψε την εισφορά των τραπεζικών καταθέσεων και η Barclays εκτιμά ότι, παρά τις πρόσφατες ειδήσεις σχετικά με το ότι η κυπριακή κυβέρνηση εργάζεται για άλλα σχέδια για να αποφύγει την πτώχευση, δεν υπάρχει πραγματικά βιώσιμη εναλλακτική λύση από αυτήν που έθεσε στο τραπέζι το Eurogroup. Όσο περισσότερες οι αρνητικές αναλύσεις γύρω από την προτεινόμενη εισφορά των κυπριακών τραπεζικών καταθέσεων, τόσο περισσότερο η ζώνη του ευρώ θα τίθεται σε μια πολύ σοβαρή και εύθραυστη κατάσταση. Ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης εναλλακτικών λύσεων, το προτεινόμενο από το Eurogroup σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την Λευκωσία και μάλιστα σχετικά σύντομα και έτσι μόνο η μετάδοση έτσι θα παραμείνει περιορισμένη, όπως επισημαίνει Barclays.

 

Κίνδυνος φυγής κεφαλαίων μόλις ανοίξουν οι τράπεζες

Ακόμα και αν βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, η εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο έχει ήδη υπονομευθεί σχεδόν μοιραία, ιδίως μεταξύ των μη-κατοίκων καταθετών, που έχουν και περισσότερες επιλογές σχετικά με το πού να τοποθετήσουν τα χρήματά τους, επισημαίνει η Fidelity Investment.Όπως προσθέτει, αυτό θα οδηγήσει πιθανότατα σε φυγή κεφαλαίων όταν οι τράπεζες ανοίξουν εκ νέου και μπορεί να απαιτηθεί η συνεχή επιβολή των ελέγχων των κεφαλαίων, προκειμένου να ανακοπεί η κλιμάκωση της τραπεζικής κρίσης.

Ο κίνδυνος μη-συμφωνίας για την Κύπρο έχει αυξηθεί, αλλά τελικά ο φόρος στις τραπεζικές καταθέσεις είναι αναπόφευκτος και θα επιβληθεί κυρίως στις καταθέσεις πάνω από τα 100.000 ευρώ, επισημαίνει η HSBC. Αν και το σχετικό νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από το κυπριακό κοινοβούλιο, η Κύπρος είναι και πάλι πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να προσπαθήσει να βρει το «άπιαστο» ποσό των 5,8 δισ. ευρώ, που χρειάζεται για να εξασφαλίσει την πολυαναμενόμενη οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη, Aυτό είναι εφικτό μόνο μέσω της φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων, υπογραμμίζει η τράπεζα.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:11 - 22 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.