ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Όχι» από Μέρκελ και Τρόικα στο Plan B της Κύπρου

13:10 - 22 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
«Όχι» από Μέρκελ και Τρόικα στο Plan B της Κύπρου
Αλλαγή σχεδίων για την κυπριακή ηγεσία, καθώς η τρόικα και η Άγκελα Μέρκελ απέρριψαν το βασικό κορμό του Plan B της Λευκωσίας, για την αποφυγή του κουρέματος των καταθέσεων.

Τελειώνουν ο χρόνος και οι προτάσεις για τη Λευκωσία, καθώς ανατρέπονται εκ νέου όλα τα δεδομένα για την κυπριακή κυβέρνηση από τις εξελίξεις. Στη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης με το κλιμάκιο της Τρόικας, έλαβε ένα «ηχηρό» όχι για τη δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης, που αποτελούσε και τη βάση για το Plan Β, που είχε υπό κατάρτιση η κυπριακή κυβέρνηση και το οποίο θα κατέθετε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής υπό τη μορφή 9 νομοσχεδίων.
Ωστόσο, η τρόικα αποδέχθηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Λαϊκής Τράπεζας, κάτι που θα γλυτώσει στην Κύπρου περίπου 2,3 δισ. ευρώ.

 

Ξανά στο τραπέζι το κούρεμα των καταθέσεων

Την ίδια στιγμή επανέρχεται στο τραπέζι το θέμα του κουρέματος των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Μετά τον διευθυντή της Λαϊκής Τράπεζας, ο οποίος δήλωσε σήμερα το πρωί ότι μία τέτοια λύση θα ήταν προτιμότερη, οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) επανέφεραν το θέμα της φορολόγησης στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου παραβρίσκεται και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Η συζήτηση στην επιτροπή διεξάγεται σε έντονους τόνους, καθώς μεν οι βουλευτές πρότειναν τη λύση του κουρέματος 10% για ποσά άνω των 100.000 ευρώ, που βρίσκεται πολύ κοντά στη πρόταση του eurogroup, ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης συνεχίζουν να το απορρίπτουν, τονίζοντας ότι το θέμα έχει ήδη τελειώσει με την ψηφοφορία στη Βουλή. Δραματική ήταν και η δήλωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης: «Σήμερα κρίνεται η παραμονή της Κύπρου στην Ευρωζώνη». 

Στο ίδιο κλίμα και η παρέμβαη του εκτελεστικού διευθυντή της Λαϊκής Τράπεζας, Τ. Φειδία,  ότι «ο  φόρος που αποφασίστηκε στο Eurogroup θα διασφάλιζε τουλάχιστον την βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα». Πρόσθεσε μάλιστα πως «το σχέδιο για αναδιάρθρωση ξάφνιασε τους εργαζομένους της τράπεζας και πρόσθεσε ότι η απόφαση του Eurorgoup ήτανοδυνηρή, ωστόσο ήταν μία "βιώσιμη" λύση».

«Είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε την ερχόμενη Τρίτη με διαβεβαιώσεις πως θα είχαμε ρευστότητα από την ΕΚΤ» σημείωσε, ενώ ενημέρωσε πως υπάρχει σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα σώσει την τράπεζα.

Μάλιστα, τα σενάρια περί κουρέματος έρχονται να ενισχύσουν και τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones Newswire αναφέρει σε σδημοσιεύμά του ότι «DJ: Η Κύπρος εξετάζει να επανεισάγει την έκτακτη εισφορά για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Οι κυπριακές καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα εξαιρεθούν της εισφοράς».

 

«Όχι» και από την Άγκελα Μέρκελ

Ωστόσο, η Κύπρος εισέπραξε και δεύτερο όχι στο Plan Β, αυτή τη φορά από την γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, η οποία υπογράμμισε ότι η κρατικοποίηση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων είναι μη αποδεκτή.

Συγκεκριμένα η κ. Μέρκελ τόνισε σε ομιλία της απευθυνόμενη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), ότι «η Κύπρος παίζει με τη φωτιά. Το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου έχει πεθάνει, η κρατικοποίηση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων στην Κύπρο δεν αποτελεί αποδεκτό τρόπο για την πλήρωση του χρηματοπιστωτικού κενού, που απαιτείται για την κατάρτιση ενός διεθνούς προγράμματος διάσωσης, ενώ προειδοποίησε δεικτικά: «Να μη δοκιμάζει την υπομονή των εταίρων της».

Η 'Ανγκελα Μέρκελ, τόνισε, σύμφωνα με δύο βουλευτές του κεντρο-δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, ότι η βιωσιμότητα του χρέους και η αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών πρέπει να είναι ο πυρήνας οποιασδήποτε νέας συμφωνίας, προσθέτοντας ότι τίθεται θέμα «αξιοπιστίας».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:52 - 22 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.