ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται το "Κυπριακό" μοντέλο και για τις ισπανικές καταθέσεις

15:56 - 23 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
Έρχεται το "Κυπριακό" μοντέλο και για τις ισπανικές καταθέσεις
Η κυβέρνηση στη Μαδρίτη ζητάει έκτακτη εισφορά από τις υγιείς τράπεζες μέσω των καταθέσεων.

Το "κυπριακό" μοντέλο για την εξεύρεση χρημάτων φαίνεται ότι θέλει να ακολουθήσει η Ισπανία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η ισπανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει από τις υγιείς τράπεζες της χώρας κατά καταβάλλουν το ποσό των περίοπου 2 δισ. ευρώ ως έκακτη εισφορά. Το ποσό αυτό θα συλλεχθεί με ένα τέλος ύψους 3 τις χιλίοις στις καταθέσεις που υπάρχουν στις τράπεζες αυτές. 

Στη συνέχεια το ποσο που θα συλλεχθεί θα κατατεθεί στο Ταμείο Εγγύησης Kαταθέσεων, με σκοπό να βοηθηθούν περί τους 300.000 επενδυτές, οι οποίοι αγόρασαν τραπεζικά ομόλογα υψηλού ρίσκου και έχασαν χρήματα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Εδώ και πέντε χρόνια, όταν η ισπανική οικονομία έμπαινε σε μια μακροχρόνια κρίση, οι τράπεζες πώλησαν σύνθετα προϊόντα υψηλού επενδυτικού ρίσκου, αξίας 8 δισ. ευρώ. Πολλοί από τους επενδυτές που τα αγόρασαν χρησιμοποίησαν για το σκοπό αυτό τις καταθέσεις τους, νομίζοντας ότι είναι τίτλοι χαμηλού ρίσκου.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος, «το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα ζητήσει από όλα τα χρηματοιπιστωτικά ιδρύματα να κάνουν μια έκτακτη συνεισφορά ύψους τριών ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που υπάρχουν σε λογαριασμούς καταθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα συγκεντρωθεί ένα ποσόν ύψους 2 δισ. ευρώ».

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Ντε Γκίντος, οι μικρότερες και πιο αδύνατες τράπεζες θα εξαιρεθούν από την παραπάνω έκακτη εισφορά.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:19 - 23 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.