ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα μαχαίρια Μόσχα-Βερολίνο: Μήλον της έριδος οι γερμανικές ΜΚΟ

13:45 - 27 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
Την αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι συντονισμένοι έλεγχοι σε γραφεία γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) στη Μόσχα, που φαίνονται να είναι μέρος γενικότερου «κύματος εφόδων» σε ΜΚΟ στη Ρωσία.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε διαβίβασε στον δεύτερο τη τάξει διπλωμάτη στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο την «ανησυχία» της γερμανικής κυβέρνησης. «Παρακώλυση στη δραστηριότητα γερμανικών ιδρυμάτων μπορεί να επιφέρει διαρκή ζημιά στις διμερείς σχέσεις» ανέφερε το υπουργείο.

 

Πρόκειται για ελέγχους στο Ίδρυμα Κόνραντ Άντεναουερ (KAS) και το Ίδρυμα Φρίντριχ Έρμπερτ (FES), τα οποία σχετίζονται με τα κόμματα Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών αντίστοιχα.

 

Οι έλεγχοι φαίνεται ότι υπάγονται σε «εφόδους» τον τελευταίο καιρό στα γραφεία ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Οι έλεγχοι είχαν ξεκινήσει λίγο μετά την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν το Φεβρουάριο στην υπηρεσία πληροφοριών FSB, την οποία και ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε να επικεντρωθεί σε ομάδες που λαμβάνουν ξένη χρηματοδότηση.

 

Τις Τετάρτη έγινε έλεγχος στη Διεθνή Αμνηστία. Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει μεταξύ άλλων έλεγχοι και στα γραφεία της Διεθνούς Διαφάνειας και του Human Rights Watch.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.