ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Αναστολή της σύμβασης με την ιταλική ENI η «απάντηση» στην Κύπρο

16:47 - 27 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
Η Τουρκία έχει αποφασίσει να αναστείλει τα ενεργειακά projects με τον ιταλικό όμιλο ENI SpA ως αντίποινα για την εμπλοκή της εταιρείας στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο, φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας με βάση το πρακτορείο Anatolia.

«Έχουμε αποφασίσει να μην εργαστούμε με την ΕΝΙ στην Τουρκία, ενώ η απόφασή μας περιλαμβάνει και την αναστολή των εν εξελίξει projects», δήλωσε ο Taner Yildiz.


Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η Τουρκία είχε δηλώσει επανειλημμένως στο παρελθόν ότι θα προχωρούσε σε διακοπή της συνεργασίας με εταιρείες που εμπλέκονται στην «αμφιλεγόμενη» εξόρυξη και παραγωγή καυσίμων με την Κύπρο.


Πέρυσι μάλιστα ο ίδιος ο Yildiz είχε τονίσει πως θα επανεξέταζε την επένδυση της ENI στην Τουρκία εάν η ιταλική ενεργειακή εταιρεία συνεργαζόταν με την Κύπρο στη διερεύνηση των πετρελαϊκών πεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο.


Η Eni έχει συμμετοχή στον αγωγό πετρελαίου Samsun-Ceyhan που σχεδιάζει να συνδέσει την Τουρκία από την επαρχία της Σαμσούντας στη Μαύρη Θάλασσα με τον πετρελαϊκό κόμβο Ceyhan στο νότο. Η Eni, οι ρωσικές Rosneft και Transneft και η τουρκική Cali,  είναι συνεταίροι στο project.


Ο Yildiz δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία ίσως εξετάσει ακόμη και την ακύρωση της συμφωνίας Samsun-Ceyhan.
H ΕΝΙ είναι επίσης συνεταίρος στο Blue Stream, στον αγωγό που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.