ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η.Μ. Treasury: Αγώνας για να γλιτώσουν το κούρεμα οι καταθέσεις της Λαϊκής - Κύπρου στο Λονδίνο – Aγωνία για Σλοβενία

11:38 - 28 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των δύο κυπριακών τραπεζών, απασχολεί την βρετανική κυβέρνηση, αφενός λόγω της μεγάλης κυπριακής κοινότητας που ζεί και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Γηραιά Αλβιώνα και αφετέρου λόγω της ειδικής σχέσης Λονδίνου-Λευκωσίας, σύμφωνα με την DW.

Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας καταβάλει έντονες προσπάθειες τα τελευταία 24ωρα προκειμένου να προστατευθούν όλες ανεξαιρέτως οι καταθέσεις στα βρετανικά υποκαταστήματα της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου.

 

Όπως τόνισε ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών του βρετανικού κοινοβουλίο ο αρμόδιος υπουργός Τζορτζ Όσμπορν, το επιτελείο του βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την κυπριακή κυβέρνηση ώστε να εξευρεθεί λύση για τις ανασφάλιστες καταθέσεις, άνω των 100.000 ή 83.000 στερλινών στα υποκαταστήματα της ΛαϊκήςΤράπεζας στη Βρετανία.

 

Η προστασία των καταθέσεων στο επίκεντρο των συνομιλιών

 

Σύμφωνα με τον κ. Οσμπορν, οι καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία θα απορροφήσει το αποκαλούμενο «καλό» κομμάτι της Λαϊκής, είναι στο σύνολό τους εξασφαλισμένες από το κούρεμα άνω του εγγυημένου ποσού, μιας και η Τράπεζα Κύπρου δραστηριοποιείται στη Μ. Βρετανία μέσω θυγατρικής, η οποία εμπίπτει στη βρετανική νομοθεσία. Δυστυχώς δεν ισχύει κάτι ανάλογο με την Λαϊκή Τράπεζα, τα τριά υποκαταστήματα της οποίας στο Λονδίνο εμπίπτουν στην κυπριακή δικαιοδοσία.

 

Η προστασία των καταθέσεων των τριών υποκαταστημάτων της Λαϊκής, είναι το αντικείμενο της διαβούλευσης μεταξύ Λονδίνου και Λευκωσίας ώστε να εξευρεθεί λύση με την οποία να εξαιρεθούν από το κούρεμα του 40% ή 50% που θα επιβληθεί στους μεγαλοκαταθέτες στην Κύπρο. Ο κ. Όσμπορν απαξίωσε τις εξελίξεις των τελευταίων 10 ημερών αναφορικά με το πρόβλημα των κυπριακών τραπεζών, ενώ ο επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Άντριου Τάιρι χαρακτήρισε τις αποφάσεις των Βρυξελών «ως απόλυτο και πολύ επικίνδυνο φιάσκο» που απειλεί το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

 

Τα βλέμματα στραμμένα στη Σλοβενία

 

Παράλληλα, τα βλέμματα των βρετανών οικονομικών αναλυτών είναι τώρα στραμμένα προς τη Σλοβενία, η οποία αποτελεί έναν ακόμη φορολογικό παράδεισο. Το τραπεζικό σύστημα της Σλοβενίας το τελευταίο διάστημα συγκλονίζεται, παρασέρνοντας και τα δημόσια οικονομικά της.

 

Επισημαίνουν πως σε λίγους μήνες το ίδιο έργο θα επαναληφθεί και με την εν λόγω χώρα, η διάσωση της οποίας θα τεθεί επί τάπητος στις Βρυξέλλες. Επόμενος στόχος της κρίσης αναμένεται να είναι και η Μάλτα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.