ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε πολιτικό αδιέξοδο παραμένει η Ιταλία- Τα πιθανά σενάρια

11:17 - 29 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
Σε πολιτικό αδιέξοδο παραμένει η Ιταλία- Τα πιθανά σενάρια
Το κλίμα αβεβαιότητας στην Ιταλία συνεχίζεται και η νευρικότητα στις αγορές εντείνεται καθώς οι προσπάθειες του Μπερσάνι να σχηματίσει κυβέρνηση δεν απέδωσαν καρπούς.

Με δεδομένο μάλιστα ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να προηγείται ο ανεπιθύμητος για τους Γερμανούς Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία δείχνει όλο και πιο δύσκολα διαχειρίσιμη, τόσο σε εσωτερικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Ο οριακός νικητής των τελευταίων εκλογών και επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, δήλωσε παραίτηση από την προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος έλαβε την εντολή από τον πρόεδρο Ναπολιτάνο την περασμένη Παρασκευή, καθώς είναι ο αρχηγός του κόμματος που έλαβε την πλειοψηφία στη Βουλή. Του λείπουν όμως 35 έδρες για την πλειοψηφία στη Γερουσία και μετά από πέντε ημέρες επαφών δεν κατάφερε να δημιουργήσει πολιτικές συμμαχίες για συγκυβέρνηση.
«Δεν μπορώ να προχωρήσω στο σχηματισμό κυβέρνησης» δήλωσε ο Μπερσάνι μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Και τόνισε: «Οι διαβουλεύσεις μου δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εξήγησα στον πρόεδρο Ναπολιτάνο τους ακριβείς λόγους, ενώ του εξέθεσα παράλληλα τα θετικά στοιχεία που προέκυψαν από τις συναντήσεις μου, όπως και κάποιους όρους που ετέθησαν, και οι οποίοι δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτοί. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να προχωρήσει σε εκ νέου επαλήθευση της κατάστασης».


Έτσι παρατείνεται το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στη γειτονική χώρα, αφού μετά την εκλογική μάχη της 25ης Φεβρουαρίου δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.

 

Ευθύνες και στον Μπέπε Γκρίλο για την ακυβερνησία


«Μόνο ένας παράφρων θα ήθελε να σχηματίσει κυβέρνηση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μπερσάνι. Ο Μπέπε Γκρίλο, από την πλευρά του, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να επιτεθεί τόσο στον Μπερσάνι όσο και στον Μπερλουσκόνι, κατηγορώντας τους ότι κατέστρεψαν μια ολόκληρη γενιά.


Ο Μπερσάνι φαίνεται πως δέχθηκε το μοιραίο πλήγμα στην προσπάθειά του, καθώς το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο απέρριψε την πρότασή του για συνεργασία. Η κοινή γνώμη, η οποία, όπως φαίνεται από δημοσκοπήσεις, σε μεγάλη πλειοψηφία θέλει σχηματισμό κυβέρνησης και όχι εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, έχει ενοχληθεί τόσο από τον Μπερσάνι, ο οποίος ενίοτε κατηγορείται για γραφικότητα από διάφορα ΜΜΕ, όσο και με τον Μπέπε Γκρίλο.


Πολλοί οπαδοί του Κινήματος των Πέντε Αστέρων αδυνατούν να κατανοήσουν τους λόγους που δεν επιτρέπουν την συνεργασία των δύο σχηματισμών, δεδομένου ότι υπάρχει μια γενική συμφωνία στο πρόγραμμα οκτώ σημείων που παρουσίασε ο Μπερσάνι. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Μπερσάνι προβλέπει μεταξύ άλλων την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, τη θέσπιση ασυμβίβαστου ανάμεσα στην πολιτική και επιχειρηματική δραστηριότητα και την μείωση του συνολικού αριθμού και των αποδοχών βουλευτών και γερουσιαστών.
Μια ημέρα νωρίτερα, ανάλογο αποτέλεσμα είχαν και οι επαφές με το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που δεν υπήρξε γενικά και απόλυτα αρνητικός. Όμως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος σε τελευταίες δημοσκοπήσεις έθεσε όρους για την συγκυβέρνηση, οι οποίοι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την κεντροαριστερά.


Παράλληλα, δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού Sky δίνει προβάδισμα στην κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι στη Βουλή, με 31,3% έναντι 29,3% που συγκεντρώνει η κεντροαριστερά, ενώ άνοδο κατά 0,6 -0,7% σημειώνει το Κίνημα Πέντε Αστέρων και πτώση κατά -1,2-1,1% ο Μάριο Μόντι.

 

Πιθανά σενάρια για το πολιτικό αύριο της Ιταλίας


Ο πρόεδρος Τζ. Ναπολιτάνο αναμένεται να αναλάβει πλέον ο ίδιος διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων napolitano610 290313για να διευρευνηθεί αν υφίσταται δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία να μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ή έστω ανοχής από την ιταλική Βουλή και τη Γερουσία, ξεκινώντας νέο γύρο επαφών με τους πολιτκούς αρχηγούς σήμερα από τις 12.00 (ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με σχολιαστές ο Ιταλός πρόεδρος μπορεί να αναθέσει από σήμερα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης είτε σε κάποιον θεσμικό ιθύνοντα, ή σε ένα πρόσωπο που να μην μετέχει άμεσα στις ηγετικές ομάδες των ιταλικών πολιτικών κομμάτων.


Μέχρι στιγμής πάντως κυκλοφορούν τα εξής σενάρια:

  1. Το ένα είναι να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού με πρωτοβουλία του προέδρου Ναπολιτάνο, που θα έχει μάλλον τεχνοκρατικό χαρακτήρα. Με δεδομένο ότι ο Μπέπε Γκρίλο έχει πει όχι σε μια τέτοια κυβέρνηση, αν συμβεί ένα τέτοιο πολιτικό εγχείρημα, θα υποστηριχθεί από το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Πόλο της Ελευθερίας. Ο σκοπός μιας τέτοιας κυβέρνησης θα είναι να προωθήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, ώστε να εξασφαλίσει την ομαλή εκλογή νέου προέδρου της δημοκρατίας.
  2. Το δεύτερο σενάριο είναι να μην υπάρξει συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι που θα καταστήσει αναπόφευκτη την προσφυγή στις κάλπες. Οι πιο πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο, αν και θεωρητικά θα μπορούσαν να διεξαχθούν τον Μάιο ή τον Ιούνιο.


Μέχρι στιγμής πάντως στην θέση του πρωθυπουργού παραμένει ο Μάριο Μόντι. Ο ιταλός πρωθυπουργός δηλώνει πως τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνησή του «ανυπομονεί να απαλλαγεί των καθηκόντων της».

 

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.