ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Λάβρος» κατά του Χριστόφια ο πρώην επικεφαλής της ΚτΚ

15:40 - 29 Μαρ 2013 | Ειδήσεις
«Οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου είναι ο κυριότερος λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση επέμεινε στη λογική του bail in για τις τράπεζες» υποστηρίζει ο πρώην Κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου, Αθάνασιος Ορφανίδης.

Μιλώντας στον Economist, ο πρώην διοικητής της ΚτΚ, αποδίδει μεγάλες ευθύνες για την τραγική οικονομική κατάσταση που επικρατεί στον νησί στον τέως Πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, τονίζοντας πως δεν πήρε μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρηματωπιστωτικού τομέα συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, κάτι που αποδείχτηκε τραγικά εσφαλμένο.

 

Εκτιμά στη συνέχεια ότι «αν ένα πράγμα έχει γίνει ξεκάθαρο τα τελευταία πέντε χρόνια στην Κύπρο, είναι ότι η ευρωζώνη δεν είναι συμβατή με μια κομμουνιστική κυβέρνηση». Σχολιάζει ότι η κυβέρνηση Χριστόφια ανέλαβε μια χώρα με εξαιρετικά δημόσια οικονομικά, πλεόνασμα στους δημοσιονομικούς λογαριασμούς και ένα τραπεζικό σύστημα που ήταν εξαιρετικά υγιές. «Άρχισαν να ξοδεύουν υπερβολικά, όχι μόνο σε μη παραγωγικές κυβερνητικές δαπάνες, αλλά αυξάνοντας παράλληλα το σιωπηρό παθητικό με υποσχέσεις αύξησης συντάξεων κ.ο.κ.», αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Για το αντίκτυπο που θα έχει το πακέτο διάσωσης της Κύπρου στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, ο κ. Ορφανλίδης τονίζει ότι «η απόφαση αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους δανεισμού στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης» βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο την ύφεση στην περιφέρεια. «Πρόκειται πραγματικά για καταστροφή για την ευρωπαϊκή οικονομική διαχείριση συνολικά».

 

Διαβάστε επίσης: 

 

Στην «αντεπιθέση» περνά ο Χριστόφιας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.