ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα ξαναβάλει μπροστά όλους τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες δηλώνει η Β. Κορέα

09:52 - 02 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Η Πιόνγιανγκ συνεχίζει τους υψηλούς τόνους σε σχέση με τον πυρηνικό της εξοπλισμό, δηλώνοντας σήμερα ότι θα θέσει σε ξανά σε λειτουργία όσους πυρηνικούς αντιδραστήρες έχει σε «νάρκη».

Ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ένας αντιδραστήρας που έχει πέσει σε αδράνεια από το 2007. Αυτή η κίνηση, όπως δηλώνεται από την πλευρά της Β. Κορέας, θα ενισχύσει ποιοτικά και ποσοτικά τους πυρηνικούς εξοπλισμούς της χώρας. Παράλληλα, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι τα πυρηνικά «εγγυώνται την ειρήνη και την ευημερία».


Η κίνηση αυτή θεωρείται απάντηση στα πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί εις βάρος της Πιόνγιανγκ από τα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με τις nkorea300 020413πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε το καθεστώς τον Φεβρουάριο, αλλά και στις κοινές ασκήσεις των αμερικανικών δυνάμεων με αυτές της Ν. Κορέας (στην οποία συμμετέχουν και βομβαρδιστικά ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα). Επίσης, ενδυναμώνουν την νέα ηγεσία στο εσωτερικό, ενώ επιχειρούν να πιέσουν την συντηρητική κυβέρνηση της Ν. Κορέας- η οποία έχει σκληρύνει την στάση της το τελευταίο διάστημα- για συμβιβασμούς.


Οι τόνοι στην κορεατική χερσόνησο έχουν ανέβει αλλά η Ουάσινγκτον δεν έχει διαπιστώσει στρατιωτικές κινήσεις στη Βόρειο Κορέα, που μπορεί να δείχνουν ότι η Πιόνγκγιανγκ ενδέχεται να περάσει από τη σκληρή ρητορική στις πράξεις.

 

H Νότιος Κορέα είχε προειδοποιήσει τη Δευτέρα πως πιθανή «πρόκληση» από το Βορρά θα τύχει «άμεσης και σκληρής απάντησης», ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η Πιόνγκγιανγκ είχε δηλώσει σε «κατάσταση πολέμου».

 

Από την πλευρά της, η Κίνα βλέπει με ανησυχία το γεγονός τις κοινές ασκήσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας και ιδίως την συμμετοχή βομβαρδιστικών αεροσκαφών με πυρηνικό οπλισμό, καθώς εκτιμά ότι κλιμακώνουν περαιτέρω την ένταση στην περιοχή.

 

Γιώργος Σμυρνής

Τελευταία τροποποίηση στις 10:08 - 02 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.