ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος: Συμφωνία με την τρόικα και επιμήκυνση έως το 2018

14:43 - 02 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Κύπρος: Συμφωνία με την τρόικα και επιμήκυνση έως το 2018
Η Λευκωσία ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ότι ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες με την τρόικα για το Μνημόνιο.

 

Η Κύπρος ολοκλήρωσε τις συνομιλίες με τους διεθνείς δανειστές της για τους όρους του πακέτου διάσωσης ύψους 10 δις ευρώ και θα λάβει την πρώτη δόση της βοήθειας το Μάιο, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι το επιτόκιου για τα δάνεια διάσωσης θα κυμανθεί στο 2,5%, ενώ η αποπληρωμή  θα ξεκινήσει σε 10 χρόνια. 

   "Ολοκληρώσαμε το μνημόνιο. Είναι μια σημαντική εξέλιξη", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Κύπρος εξασφάλισε χρονικό περιθώριο έως το 2018 για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της.  
   Την ίδια ώρα, ο πρώην πλέον υπουργός Οικονομικών της χώρας Μιχάλης Σαρρής είπε ότι η ροή της χρηματοδότησης από τους δανειστές μπορεί να αρχίσει στις αρχές Μαΐου. 

 

Ωστσόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Σαρρής, δεν μπορεί να πει πότε ακριβώς θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί συναλλαγών, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα γίνει το συντομότερο. 

 

 

Τι προβλέπει το προσχέδιο

 

To προσχέδιο του μνημονίου παραδόθηκε, χθες αργά το βράδυ, στα πολιτικά κόμματα για μελέτη. Οι υπολογισμοί του μνημονίου προβλέπουν φέτος ύφεση-σοκ 9% για την κυπριακή οικονομία και σε αυτή τη βάση έχουν προστεθεί κλιμακωτές μειώσεις μισθών 0,8% εώς και 2,5% για τους μισθούς άνω των 4.000 ευρώ. Επιπλέον οι υπαλλήλοι του δημοσίου θα καταβάλουν 1,5% των αποδοχών τους για την ιατροφαρμακευτική πέριθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια.

 

Η κυβέρνηση κάνει ακόμη αγώνα δρόμου για την επιμήκυνση του χρόνου προσάρμογής αλλά και για την αποφυγή της εξέτασης της οικονομίας απο την τρόικα καθε τρεις μήνες, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο υφεσιακός φαύλος κύκλος, που δημιουργήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας.

 

Διαβάστε επίσης

Μειώσεις μισθών και αύξηση της φορολογίας φέρνει το κυπριακό Μνημόνιο - Διαβάστε ολόκληρο το προσχέδιο

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:28 - 02 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.