ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απόφαση - σταθμός της Τράπεζας της Ιαπωνίας – Διπλασιάζει τις τοποθετήσεις της σε κρατικά ομόλογα

12:26 - 04 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, στην πρώτη συνεδρίασή της υπό τη διοίκηση του Χαριχίκο Κουρόντα, προχωρά σε ριζική αναθεώρηση της πολιτικής της, υιοθετεί νέο στόχο για τον ισολογισμό της και δεσμεύεται ότι θα διπλασιάσει τις τοποθετήσεις της σε κρατικά ομόλογα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Πρόκειται για μέτρα επιθετικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ώστε να βγει η Ιαπωνία από τη δεκαετή και πλέον στασιμότητα. Οι κίνδυνοι όμως, είναι αισθητοί καθώς το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο που ξεπερνά το 230% του ΑΕΠ.

 

Συγκεκριμένα, η νέα επίσημη πολιτική της κεντρικής τράπεζας είναι να αυξηθεί ετησίως η νομισματική της βάση ετησίως κατά 60 – 70 τρισ. γεν. Σε μηνιαία βάση, οι αγορές ομολόγων σχεδόν θα διπλασιαστούν από 4,2 τρισ. γεν στα 7 τρισ. γεν. Επίσης, η BoJ θα αγοράζει κρατικούς τίτλους διάρκειας έως και 40 ετών, ενώ μέχρι πρότινος οι τοποθετήσεις της ήταν διάρκειας 3 – 7 ετών.

 

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση. Δέκα λεπτά μετά την ανακοίνωση το ιαπωνικό νόμισμα από 92,90 γεν έναντι του δολαρίου υποχώρησε στα 94,10 γεν. Επίσης, ανατράπηκε το κλίμα στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Οι αρχικές ζημίες εκμηδενίστηκαν και ο δείκτης Nikkei έκλεισε τελικά με άλμα 2,2%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.