ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

SOS από Barclays: Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν κόστος ύψους 15 δισ. ευρώ λόγω Κύπρου

00:04 - 05 Απρ 2013 | Ειδήσεις
SOS από Barclays: Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν κόστος ύψους 15 δισ. ευρώ λόγω Κύπρου
Η ανάγκη για τη χρηματοδότηση των εθνικών συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων, μετά την κρίση της Κύπρου, και η προοπτική των υψηλότερων τόκων για ορισμένες καταθέσεις, θα κοστίσει στις τράπεζες 15 δισεκατομμύρια ευρώ (ή 19 δισ. δολάρια) το χρόνο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Barclays.

Οι κανόνες γύρω από το ποιός πληρώνει για τις αποτυχίες τραπεζών είναι σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση αβεβαιότητας, όπως τονίζει ο αναλυτής της Barclays Simon Samuels σε νέο note προς τους πελάτες της τράπεζας, μετά την διάσωση της Κύπρου, η οποία θα οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες για τους αποταμιευτές της χώρα με περισσότερα από 100.000 ευρώ σε καταθέσεις.

 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το να πληρώνονται υψηλότερα επιτόκια για τις καταθέσεις θα μπορούσε να κοστίσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες περίπου 8 δισ. ευρώ ετησίως. Η ενίσχυση των εθνικών συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης έχουν γίνει πιο πιεστικά μετά την κυπριακή κρίση, και θα μπορούσαν να κοστίσουν ένα επιπλέον 7 δισ. ευρώ, όπως τονίζουν.

 

Οι τράπεζες που θα πληγούν περισσότερο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, είναι η RBS, η Lloyds, η BNP Paribas, η Credit Agricole και Santander. Την ίδια στιγμή, η Commerzbank, θα χτυπηθεί το περισσότερο από την άποψη του κόστους ως ποσοστό του κέρδους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Morgan Stanley: Είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για την Ελλάδα

Τελευταία τροποποίηση στις 22:38 - 04 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.