ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε κρίσιμο χρονικό σημείο για τις ελληνικές υποθέσεις η συνάντηση Πούτιν με Ομπάμα τον Ιούνιο - Στο επίκεντρο τα ενεργειακά ζητήματα

00:03 - 05 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Σε κρίσιμο χρονικό σημείο για τις ελληνικές υποθέσεις η συνάντηση Πούτιν με Ομπάμα τον Ιούνιο - Στο επίκεντρο τα ενεργειακά ζητήματα
Συνάντηση εφ΄όλης της ύλης αναμένεται να έχουν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν κι ο αμερικανός ομόλογός του, Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G8 στη Βόρεια Ιρλανδία τον Ιούνιο, δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, την Πέμπτη.
Επίσης, ο κ. Ουσακόφ ανέφερε ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο επαφών των δύο ηγετών και στη σύνοδο κορυφής της G20.
 
Αναφορικά με την ενδεχόμενη επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στη Μόσχα, ο κ. Ουσακόφ είπε, ότι ελπίζει το ζήτημα αυτό να συζητηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τομ Ντόνιλον, ο οποίος φτάνει στη Μόσχα στα μέσα Απριλίου, για προγραμματισμένες συζητήσεις γύρω από το σύστημα αντιπυραυλικής  άμυνας των ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι δεν προβλέπεται συνάντηση του Ντόνιλον με τον πρόεδρο της Ρωσίας. 
 

Η ατζέντα, που αφορά άμεσα την Ελλάδα, περιλαμβάνει τόσο το θέμα της ανάπτυξης αμυντικών συστημάτων στην Ανατολική Ευρώπη, τις ευαίσθητες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Συριακή κρίση, αλλά και τα ενεργειακά ζητήματα.

 

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ που αναμένουν να πετύχουν ενεργειακή αυτάρκεια λόγω σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου το 2015, βλέπουν με δυσπιστία την ενεργειακή εξάπλωση της Gazprom στην Ευρώπη, ενώ εναντιώνονται στις Ρωσικές προθέσεις για κλείδωμα των ενεργειακών δρόμων στα Βαλκάνια μέσω της εξαγοράς της ΔΕΠΑ.

 

Στο μεταξύ ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίησή της έχει ήδη παραταθεί στο φόντο αυτών των διαφωνιών, ενώ είναι άγνωστο αν θα εχει ολοκληρωθει τον Ιούνιο, παρά το γερο pressing των Ρώσων. Την ίδια περίοδο αναμένεται να υπάρχει και κάποιο δείγμα για ένα άλλο έργο μεγάλου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, με έντονο αμερικανικό άρωμα, το Νότιο Διάδρομο, που θα μεταφέρει το Αζέρικο αέριο από την Κασπία στην Ε.Ε. Υποψήφιο project για την υλοποίοηση του σχεδίου αυτού είναι και ο ελληνικού ενδιαφέροντος αγωγός ΤΑΡ, που στηρίζεται από τους Αμερικανούς.

 

Πάντως, η Ρωσική πλευρά, που στηρίζει την ισχύ της στις τιμές αερίου και πετρελαίου, επιδιώκει να έλθει σε συνεννόηση με την άλλη πλευρά καθώς πτώση των τιμών θα επιφέρει πλήγμα στην ρωσική οικονομία, που ήδη γνωρίζει σημάδια σημαντικής επιβράδυνσης.

 

Γιώργος Αλεξάκης

 

Διαβάστε επίσης:

 

TAP: Στήριξη της Αλβανικής Βουλής στον αγωγό

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:33 - 05 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.