ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατρακυλάει η δημοτικότητα του Ολάντ στην Γαλλία

09:51 - 05 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Μεγάλη βουτιά σημείωσε η δημοφιλία του Φρανσουά Ολάντ τον Μάρτιο, υποχωρώντας στο 27%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Le Figaro.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η δημοσκόπηση αυτή έγινε πριν βγει στην δημοσιότητα το σκάνδαλο του παραιτηθέντα πια υπουργού προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ, το οποίο έχει πλήξει το ηθικό παράστημα του Γάλλου Προέδρου. Η δημοσκοπική υποχώρηση του Ολάντ είναι ραγδαία, καθώς λίγο μετά την εκλογή του εξασφάλιζε δημοφιλία της τάξης του 55%. Όμως η εικόνα του Ολάντ έχει πληγεί ακόμα περισσότερο στην Γαλλία, με αποτέλεσμα να αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη πτώση της δημοφιλίας του στις επόμενες δημοσκοπήσεις.

 

Εμπλοκή συνεργατών του Γάλλου προέδρου σε offshore

 

Μέσα σε μία καταστροφική πολιτικά εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος είδε δυο πολύ βασικούς συνεργάτες του να εμπλέκονται σε υποθέσεις μυστικών λογαριασμών και offshore στο εξωτερικό. Πρώτα, υπήρξε η παραδοχή του Ζερόμ Καϊζάκ ότι διατηρούσε καταθέσεις σε μυστικό λογαριασμό στην Ελβετία και η παραίτησή του, η οποία ακολούθησε. Ο Γάλλος πρώην υπουργός Προϋπολογισμού κατηγορήθηκε για ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες και φοροδιαφυγή από τους δικαστές. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο πρώην υπουργός είχε καταστήσει τον αγώνα κατά της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αιχμή του δόρατος κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων.


Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση Ολάντ βρίσκεται στη δίνη ενός νέου σκανδάλου: το όνομα ενός άλλου στενού συνεργάτη του έβγαλε στην επιφάνεια η διεθνής έρευνα της ICIJ για τον μυστικό κόσμο των offshore. Δημοσίευμα της Le Monde υποστηρίζει ότι ο 59χρονος εκδότης Ζαν- Ζακ Οζιέ στενός συνεργάτης του Γάλλου Προέδρου που ήταν υπεύθυνος οικονομικών για την προεκλογική εκστρατεία του Ολάντ το 2012, συμμετέχει σε δύο offshore εταιρείες στα νησιά Κεϊμάν, τον υπό βρετανική κυριαρχία φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής, μέσω της εταιρείας του Eurane.
Ο Οζιέ αρνήθηκε ότι έχει κάνει κάτι παράνομο στη Monde, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει «ούτε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό στα Κεϊμάν ούτε άμεση προσωπική επένδυση στο έδαφος αυτό». Τόνισε ακόμα ότι ο Ολάντ δεν γνώριζε τίποτα για τις δραστηριότητές του.

 

Στο 10,8% η ανεργία


Μέσα σε αυτήν την δίνη των σκανδάλων, υπάρχει και η διαρκής άνοδος της ανεργίας στην Γαλλία που έχει φτάσει πλέον το 10,8% (τον Φεβρουάριο του 2013) που δημιουργεί στην γαλλική κοινή γνώμη μεγάλη δυσπιστία για την κυβέρνηση Ολάντ.

 

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.