ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόστιμο 13.000 ευρώ για φυλετικές διακρίσεις στην Air France

13:33 - 05 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Καταδικαστική ήταν τελικά η απόφαση γαλλικού δικαστηρίου για την Air France η οποία κατηγορούνταν για διακρίσεις αφότου απομάκρυνε ακτιβίστρια υπέρ των Παλαιστινίων από πτήση προς το Ισραήλ με την αιτιολογία ότι δεν ήταν Εβραία. Παράλληλα, το δικαστήριο επιδίκασε πρόστιμο 13.000 ευρώ προς την αεροπορική εταιρία.
Η Χόρια Ανκούρ επρόκειτο να πετάξει στο Τελ Αβίβ από τη Νίκαια για να συμμετέχει μαζί με άλλους ακτιβιστές σε καμπάνια υπέρ των Παλαιστινίων. Η Air France δήλωσε ότι η Ανκούρ βρισκόταν σε μια λίστα με ανεπιθύμητους που της παρείχε  το Ισραήλ και δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.
 
Το συμβάν συνέβη κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας τον Απρίλιο 2012 - όταν δεκάδες ακτιβιστές υπέρ των Παλαιστινίων προσπάθησαν να πετάξουν στο Ισραήλ και έπειτα να προχωρήσουν προ τη Δυτική Όχθη.
 
Λίγο πριν από την τελευταία αναχώρηση, ένας υπάλληλος του γαλλικού αερομεταφορέα πλησίασε την 30χρονη Ανκούρ, η οποία είναι φοιτήτρια νοσηλευτικής και την ρώτησε να διαθέτει ισραηλινό διαβατήριο ή αν είναι εβραία. Όταν απάντησε αρνητικά και στις δύο ερωτήσεις, την έβγαλαν συνοδευόμενη έξω από το αεροσκάφος.
 
Κατά συνέπεια το γαλλικό δικαστήριο απεφάνθη ότι επρόκειτο για ξεκάθαρη περίπτωσης φυλετικής διάκρισης. Προς υπεράσπισή του, ο γαλλικός αερομεταφορέας δήλωσε ότι απλώς μόλις την τελευταία στιγμή αντελήφθη ότι η Ανκούρ βρισκόταν σε μούρη λίστα του Ισραήλ. 
 
Η εταιρία δήλωσε ότι τότε της ζήτησε να φύγει, σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση που επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρίες να αρνηθούν να μεταφέρουν επιβάτες για τους οποίους γνωρίζει ότι δεν θα γίνουν αποδεκτοί στην χώρα προορισμού τους.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.