ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα πυρηνική δοκιμή ετοιμάζει η Πιόνγκγιανγκ, υποστηρίζει η Ν. Κορέα

10:09 - 08 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Νέα πυρηνική δοκιμή ετοιμάζει η Πιόνγκγιανγκ, υποστηρίζει η Ν. Κορέα
Τέταρτη πυρηνική δοκιμή μπορεί να ετοιμάζει η Βόρεια Κορέα, ισχυρίζονται αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας, ενώ η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να κρατάει ψηλά το θερμόμετρο στην περιοχή με την επιθετική ρητορική της.

Όπως τόνισε ο νοτιοκορεάτης υπουργός Επανένωσης Ριού Κιί-Τζε σε κοινοβουλευτική επιτροπή σήμερα, υπάρχουν «ενδείξεις» αυξημένης κινητικότητα σε περιοχή κοντά σε βορειοκορεατικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.


Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας της Νότιας Κορέας, αξιωματούχος της Ν. Κορέας που δεν κατονομάζεται υποστηρίζει ότι εντοπίσθηκε κινητικότητα στην περιοχή των πυρηνικών εγκαταστάσεων, ανάλογη με αυτήν της τρίτης πυρηνικής δοκιμής της 12ης Φεβρουαρίου.


Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ν. Κορέας, Κιμ Μιν-Σέοκ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Βορράς θα μπορούσε να εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο και να διεξάγει και πυρηνική δοκιμή την ίδια στιγμή. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος, θέλοντας να ρίξει τους τόνους σε σχέση με το ενδεχόμενο μιας επικείμενης δοκιμής, υποστήριξε ότι η όποια κινητικότητα έχει παρατηρηθεί στις περιοχές των πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι εύλογη. Κι αυτό γιατί υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να είναι αναμενόμενο να κινούνται εκεί οχήματα και άνθρωποι.

 

Πολεμική ρητορική για εσωτερική κατανάλωση


Ως μέρος της αυξανόμενης ρητορικής της, την Παρασκευή η Β. Κορέα προειδοποίησε τις ξένες πρεσβείες πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια τους σε περίπτωση πολέμου. Πάντως, μέχρι και το πρωί της Δευτέρας, δεν φαίνεται να έχουν αποχωρήσει διπλωμάτες από τη Βόρειο Κορέα.


Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η ρητορική της Πιόνγκγιανγκ γίνεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και για την εμπέδωση του νεαρού και άπειρου Κιμ Γιονγκ Ουν ως ηγέτη στην κοινή γνώμη της χώρας του.


Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει δώσει εντολή στον στρατό να καταρρίπτει οποιονδήποτε πύραυλο από την Βόρεια Κορέα κατευθύνεται σε Ιαπωνική επικράτεια.

 

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης με την Βόρεια Κορέα ανέβαλαν πυραυλική δοκιμή που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, την ώρα που η Β. Κορέα συνεχίζει την πολεμική προετοιμασία.

 

Γιώργος Σμυρνής

 

Διαβάστε επίσης

Οι ΗΠΑ αποκλιμακώνουν την ένταση, η Β. Κορέα συνεχίζει τις πολεμικές ιαχές

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:19 - 08 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.