ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε στάση πληρωμών οδηγείται η Κύπρος - Καμπανάκι κινδύνου από τον υπ. Οικονομικών

15:22 - 08 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Σε στάση πληρωμών οδηγείται η Κύπρος - Καμπανάκι κινδύνου από τον υπ. Οικονομικών
Οριακή και δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και προειδοποίησε ότι αυτό τον μήνα εξαντλούνται τα δημόσια οικονομικά.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν επεξεργάζεται και δεν διαθέτει «σχέδιο Β», επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί με το μνημόνιο, αλλά κυρίως η παραμονή της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ και κατ' επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι υπό συζήτηση.
 
Επίσης, τόνισε ότι έξοδος της Κύπρου από το ευρώ «ισοδυναμεί με πολλαπλάσιο "κούρεμα" όχι μόνο των καταθέσεων στις δύο τράπεζες, αλλά σε ολόκληρη την οικονομία, και το βιοτικό επίπεδο θα οδηγηθεί αιώνες πίσω».
 
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι είναι η ώρα της διόρθωσης λαθών του παρελθόντος και συγκεκριμένα «η ώρα που θα πληρώσουμε τον λογαριασμό και η ώρα που θα ξοδεύουμε όσα σηκώνει η τσέπη μας». Πρόσθεσε, δε, ότι οι οδηγίες της κυβέρνησης προς τα υπουργεία θα είναι ο καταρτισμός του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, ουσιαστικά, από μηδενική βάση.
 
Παράλληλα, τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην Τράπεζα Κύπρου και να διοριστεί διοικητικό συμβούλιο και διεύθυνση για ουσιαστική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
 
Η γενική λογίστρια Ρέα Γεωργίου, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει στις 18 Απριλίου με στάση πληρωμών και εξήγησε ότι αυτήν τη στιγμή ο βραχυπρόθεσμος εσωτερικός δανεισμός του κράτους από τράπεζες και ημικρατικούς οργανισμούς ανέρχεται σε 966,7 εκατ. ευρώ.
 
Η κ. Γεωργίου επισήμανε ότι λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο, τα αναμενόμενα ποσά που αφορούν τα δημόσια έσοδα είναι εξαιρετικά δύσκολα να προβλεφθούν, γι' αυτό το Γενικό Λογιστήριο έχει αναπροσαρμόσει τις προβλέψεις του για τους επόμενους μήνες προς τα κάτω.
 
Επίσης, σημείωσε ότι τον Απρίλιο τα φοροεισπρακτικά τμήματα του κράτους, όπως ΦΠΑ, ΤΕΠ και Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχουν ανακοινώσει παράταση στην προθεσμία πληρωμών, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος μήνας να παρουσιάζει χρηματικό έλλειμμα ύψους 160 εκατ. ευρώ.
 
Η γενική λογίστρια τόνισε ότι το ειδικό απόθεμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κεντρική Τράπεζα, ύψους 85 εκατ. ευρώ, δεν είναι επαρκές και χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ πριν τις 24 Απριλίου για να μη δημιουργηθεί στάση πληρωμών.
 
«Σε περίπτωση», είπε, «που σε κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λήγουν οι ανανεώσεις γραμματίων όπως π.χ. στις 16 Απριλίου θα προκύψει πρόβλημα για ικανοποίηση χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους στις 18 Απριλίου» προσθέτοντας ότι αν δεν ανανεωθούν, τα ποσά μεγαλώνουν ανάλογα.
 
Διαβάστε επίσης
 
Τελευταία τροποποίηση στις 15:40 - 08 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.