ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλιμακώνει την ένταση η Β. Κορέα: Αναστέλλονται οι δραστηριότητες στη βιομηχανική ζώνη του Κεσόνγκ

15:30 - 08 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Κλιμακώνει την ένταση η Β. Κορέα: Αναστέλλονται οι δραστηριότητες στη βιομηχανική ζώνη του Κεσόνγκ
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά όλες τις δραστηριότητες στην βιομηχανική ζώνη του Κεσόνγκ, και ότι πρόκειται να αποσύρει το σύνολο των 53.000 βορειοκορεατών εργαζομένων από το βιομηχανικό πάρκο, το οποίο λειτουργεί από κοινού με τη Νότια Κορέα, μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

"Οι δραστηριότητες στη ζώνη θα διακοπούν προσωρινά και θα εξετασθεί εάν θα επιτραπεί η λειτουργία της ή αν θα κλείσει", ανακοίνωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιανγκ Γκον, σύμφωνα με το πρακτορείο.


"Οι αποφάσεις αυτές κατέστησαν αναπόφευκτες εξαιτίας των πολεμοχαρών στρατιωτικών που επιζητούν να καταστήσουν το Κεσόνγκ αντικείμενο αντιπαράθεσης", δήλωσε ο Κιμ Γιανγκ Γκον, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δευτέρα το βιομηχανικό πάρκο.


"Ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες θα εξαρτηθεί πλήρως από τη στάση των νοτιοκορεατικών αρχών", δήλωσε ο βορειοκορεάτης αξιωματούχος.

 

Αποκλεισμος πρόσβασης εργαζομένων και πρώτων υλών από τη Νότια Κορέα στην Κεσόνγκ


Από την περασμένη Τετάρτη, η Πιονγκγιάνγκ απαγόρευσε την πρόσβαση των νοτιοκορεατών εργαζομένων και των φορτηγών που μετέφεραν πρώτες ύλες στη βιομηχανική ζώνη του Κεσόνγκ, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης έντασης στην κορεατική χερσόνησο.


Προς το παρόν, 13 από τις 123 νοτιοκορεατικές εταιρείες που διατηρούν βιομηχανικές μονάδες στο βιομηχανικό πάρκο έχουν αναγκασθεί να διακόψουν την παραγωγή λόγω ελλείψεως πρώτων υλών.


Από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, 300 στελέχη νοτιοκορεατικών επιχειρήσεων έχουν αποχωρήσει από τη βιομηχανική ζώνη, αλλά περισσότεροι από 500 αποφάσισαν να παραμείνουν για να διασφαλίσουν την καλή λειτουργία των μονάδων του Κεσόνγκ.


Το βιομηχανικό πάρκο είναι πολύτιμη πηγή συναλλάγματος για τη Βόρεια Κορέα και έχει παραμείνει σε λειτουργία παρά τις επανειλημμένες κρίσεις στην κορεατική χερσόνησο, με εξαίρεση μία ημέρα το 2009, όταν η Πιονγκγιάνγκ είχε απαγορεύσει την πρόσβαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διεξαγωγή κοινών αμερικανο-νοτιοκορεατικών στρατιωτικών ασκήσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:38 - 08 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.