ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Παγώνει» μέχρι τον Σεπτέμβριο το 22,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου

21:10 - 08 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου το βράδυ της Δευτέρας, αναφέρει ότι το ποσό θα μείνει δεσμευμένο, μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας.

Η έκθεση θα ολοκληρωθεί το αργότερο τον Ιούνιο και τα χρήματα θα μείνουν παγοποιημένα για άλλες 90 μέρες, για να καθοριστεί το τελικό ύψος του ποσού που θα μετατραπούν σε μετοχές ή καταθέσεις.

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο για το ύψος της μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου σε μετοχικό κεφάλαιο, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) διευκρίνισε τα εξής:

- Η απόφαση για μετατροπή των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο λήφθηκε με βάση την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25 Μαρτίου 2013. Αυτό είναι γνωστό ως «διάσωση με ίδια μέσα» (bail-in).

- Οι ανασφάλιστες καταθέσεις ανά καταθέτη είναι το σύνολο των καταθέσεων πέραν των 100.000 ευρώ αφού ληφθούν υπόψη οι δανειακές του υποχρεώσεις στην Τράπεζα Κύπρου.

- Με βάση τον περί Διάσωσης με Ίδια Μέσα της Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρείας Ltd Διάταγμα του 2013, επί των ανασφάλιστων καταθέσεων αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

(α) Ποσοστό 37,5% μετατράπηκε αυτόματα σε μετοχές τάξης Α' με δικαιώματα ψήφου και μερίσματος στην Τράπεζα Κύπρου.

(β) Ποσοστό 22,5% παγοποιήθηκε προσωρινά και ενδεχομένως, μέρος ή ολόκληρο του να μετατραπεί σε μετοχές τάξης Α' με δικαιώματα ψήφου και μερίσματος στην Τράπεζα Κύπρου για σκοπούς πλήρους ανακεφαλαιοποίησης της.

(γ) Η απόφαση για μετατροπή μέρους ή ολόκληρου του 22,5% ποσοστού σε μετοχικό κεφάλαιο θα ληφθεί το αργότερο εντός 90 ημερών από την ολοκλήρωση έκθεσης αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Τράπεζας Κύπρου από ανεξάρτητο εκτιμητή, η οποία, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Μνημονίου, θα πρέπει να ετοιμαστεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2013.

(δ) Μετά τον τελικό καθορισμό του ποσοστού μετατροπής σε μετοχές, στις περιπτώσεις που μέρος ή ολόκληρο το 22,5% μετατραπεί ξανά σε κατάθεση, θα υπολογιστούν τόκοι αναδρομικά και με μια μικρή προσαύξηση.

(ε) Το υπόλοιπο 40% παγοποιήθηκε προσωρινά για σκοπούς ρευστότητας. Ωστόσο συνεχίζεται να υπολογίζονται τόκοι στο ύψος της κατάθεσης με βάση το υφιστάμενο επιτόκιο, συν προσαύξηση κατά 10 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται ότι στις 2 Απριλίου 2013, με γραπτή ειδοποίηση της Αρχής Εξυγίανσης προς την Τράπεζα Κύπρου, δόθηκε εντολή για αποπαγοποίηση του εν λόγω ποσοστού κατά 1/4, δηλαδή, το ποσοστό ανασφάλιστων καταθέσεων που παραμένει παγοποιημένο ανέρχεται σε 30%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.