ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα «έσπασαν» ΕΕ - Σερβία για το Βόρειο Κόσοβο

13:41 - 09 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Η Σερβία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευθεί συμφωνία για το Κόσοβο, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνηση Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε μία απόφαση που αναμένεται να πλήξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την ΕΕ.
"Η κυβέρνηση θα προτείνει την επείγουσα και άμεση συνέχιση των διαπραγματεύσεων (με το Κόσοβο)", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βούτσιτς προσθέτοντας ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναγνωρίζει τα θεμελιώδη συμφέροντα της Σερβίας και δεν πρέπει υπογραφεί.
 
Ωστόσο η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον εξέφρασε λύπη για την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να μην αποδεχθεί τα στοιχεία συμφωνίας με την Πρίστινα και κάλεσε τις αρχές του Βελιγραδίου για το καλό του λαού τους να καταβάλλουν την τελευταία προσπάθεια και να αποδεχθούν τη συμφωνία. 
 

"Πιστεύω ότι τα στοιχεία συμφωνίας για το βόρειο Κόσοβο είναι ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" τονίζεται σε ανακοίνωση, την οποία διένειμε η κ. Άστον στα ΜΜΕ και προστίθεται ότι στόχος των μέχρι τώρα οκτώ γύρων διαλόγου ήταν οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία και όχι να την επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δεν απάντησε ευθέως στο αίτημα της σερβικής κυβέρνησης για συνέχιση του διαλόγου με την Πρίστινα, αλλά υπενθύμισε ότι οι γύροι του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας που διεξήχθησαν μέχρι τώρα, ορισμένοι από τους οποίους είχαν διάρκεια πάνω από 13 ώρες, από την αρχή είχαν καθορισμένο χρονικό πλαίσιο με δεδομένη την επιθυμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Σερβία και το Κόσοβο έως το καλοκαίρι να έχουν σημειώσει πρόοδο. 

 

Η κ. Άστον είπε ότι "ελπίζει τις επόμενες μέρες να διεξαχθεί συζήτηση εντός της ΕΕ σε ένδειξη στήριξης των σωστών βημάτων της Σερβίας και του Κοσόβου προς το ευρωπαϊκό μέλλον". Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες των πρωθυπουργών της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι, η κ. Άστον εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το μέλλον θα είναι λαμπρό τόσο για τη Σερβία, όσο και για το Κόσοβο και ότι ο λαός, κυρίως στο βόρειο Κόσοβο αξίζει καλύτερη ζωή.

 

"Γνωρίζω πόσο δύσκολη ήταν η διαπραγματευτική διαδικασία, ότι άνοιξε το ενδεχόμενο οι άνθρωποι, κυρίως στο βόρειο Κόσοβο να έχουν καλύτερη ζωή. Ελπίζω το Κόσοβο και η Σερβία να μην χάσουν την ευκαιρία να αφήσουν το παρελθόν πίσω τους και να προχωρήσουν στο μέλλον" τονίζεται στην ανακοίνωση Η σερβική κυβέρνηση, ομόφωνα, τη Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίασή της απέρριψε την προτεινόμενη λύση για το Κόσοβο και ζήτησε επείγουσα συνέχιση του διαλόγου με την Πρίστινα με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ. Το Βελιγράδι υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τις προτεινόμενες αρχές που προφορικά κατατέθηκαν στη διαπραγματευτική αντιπροσωπεία της Σερβίας, επειδή δεν εγγυώνται σιγουριά, επιβίωση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Σέρβων του Κοσόβου. 

 

Το Βελιγράδι και η Πρίστινα, μέχρι τώρα, σε οκτώ γύρους διαπραγματεύσεων προσπάθησαν να επιτύχουν συμφωνία για το καθεστώς των Σέρβων του Κοσόβου και οι αρχές της Πρίστινας αποδέχθηκαν τη δημιουργία κοινότητας σερβικών δήμων, αλλά απέρριψαν το αίτημα του Βελιγραδίου να έχει η κοινότητα εκτελεστικές εξουσίες.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.