ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Financial Times: Σε άλλη διάσταση ορισμένα μέρη στη Νότια Ευρώπη

11:42 - 10 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Με επικριτικό τρόπο «υποδέχθηκαν» οι Financial Times την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πορτογαλίας να απορρίψει την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Το άρθρο με τίτλο «Η νέα πρόκληση - ευκαιρία για την Πορτογαλία» αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Ορισμένα μέρη στη Νότιο Ευρώπη πραγματικά ζουν σε... άλλη διάσταση» ενώ εκτιμάται πως υπάρχει κίνδυνος αυτή η απόφαση να καθυστερήσει τη δυνατότητα της χώρας να επιστρέψει στις αγορές.


Παράλληλα,όμως το άρθρο επισημαίνει πως αυτή η απόφαση είναι μία ευκαιρία για την κυβέρνηση της Πορτογαλίας ώστε να κάνει πιο σοβαρή προσπάθεια στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

 

Αναλυτικά το άρθρο των Financial Times

 

«Ορισμένα μέρη στη Νότιο Ευρώπη πραγματικά ζουν σε άλλη διάσταση. Σε μισθολογική βάση, το έτος στην Πορτογαλία έχει δύο επιπλέον μήνες. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι παίρνουν δύο επιπλέον μισθούς-επιδόματα για το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα.


Η κυβέρνηση ήθελε να καταργήσει ένα από τα δύο αυτά μπόνους στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας ώστε να ανταποκριθεί στους όρους του πακέτου στήριξης των 78 δισ. ευρώ που συμφώνησε το 2011. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, όμως, απέρριψε αυτό το μέτρο όπως και δύο ακόμη. Η δικαστική απόφαση μπορεί να καθυστερήσει τη δυνατότητα της Πορτογαλίας να επιστρέψει στις αγορές.


Εάν η κυβέρνηση θέλει να λειτουργήσει έξυπνα, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτό το εμπόδιο ώστε να κάνει μία πιο σοβαρή προσπάθεια στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.


Η Πορτογαλία μπορεί να είναι το ξεχασμένο θύμα της κρίσης, αλλά εργάζεται σταθερά για τις μεταρρυθμίσεις από το 2011 και είχε αρχίσει να εντυπωσιάζει τους επενδυτές. Γεγονός είναι ότι έκτοτε το χρηματιστήριό της έχει υποχωρήσει κατά περίπου 30%. Η πορεία του, όμως, δεν είναι χειρότερη από ό,τι καταγράφεται στη γειτονική Ισπανία. Παράλληλα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, περίπου στο 6,2%.


Όμως, ο τελευταίος συναγερμός για την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της είχε βαρύ τίμημα. Οι μετοχές των πορτογαλικών τραπεζών βούλιαξαν τη Δευτέρα κατά περίπου 5%, ενώ η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά έχασε όλα τα κέρδη του 2013 τις τελευταίες δύο εβδομάδες.


Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο είναι ένας από τους ελάχιστους υποστηρικτές της λιτότητας στην ευρωζώνη. Έτσι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν πλήγμα. Πρέπει να βρει από κάπου 1,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί περίπου στο 0,8% του ΑΕΠ, ώστε να αντισταθμιστούν τα μέτρα που απέρριψαν οι δικαστές. Αυτό, όμως, είναι δύσκολο καθώς φαίνεται πως έχει εξαντλήσει τα περιθώρια αύξησης της φορολογίας. Η ευρωζώνη θα μπορούσε να βοηθήσει χαλαρώνοντας τους όρους του μνημονίου, οι οποίοι, όμως, έχουν ήδη επιμηκυνθεί.


Τελικά, η δικαστική απόφαση αναγκάζει την Πορτογαλία να δείξει πόσο σοβαρά βλέπει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ειδικότερα για το διογκωμένο και μη βιώσιμο δημόσιο τομέα της χώρας.


Η Πορτογαλία χαράμισε την πρώτη της δεκαετία στην ευρωζώνη. Ακόμη και η Ιταλία ήταν πιο δυναμική. Υπάρχει ο κίνδυνος ότι αυτό το μοντέλο θα επαναληφθεί εάν η χώρα δεν αρχίσει να ζει με όσα βγάζει. Ιδανικά σε πραγματικό χρόνο».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.