ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

23 δισ. ευρώ κοστίζει η διάσωση της Κύπρου

20:24 - 11 Απρ 2013 | Ειδήσεις
23 δισ. ευρώ κοστίζει η διάσωση της Κύπρου
Μεγαλύτερες από τις προβλέψεις είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Λευκωσίας για την επόμενη 3ετία.

Κάθε πρόβλεψη έχουν ξεπεράσει οι κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου, καθώς από τα αρχικά 17,5 δισ. ευρώ, για τα οποία γινόταν οι συζυτήσεις με την ΕΕ και την τρόικα, το τελικό ποσό αναμένται να διαμορφωθεί στα 23 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Πρόκειται για 5,5 δισ. ευρώ περισσότερα, ενώ την ίδια ώρα οι φήμες για πώληση μέρους του χρυσού της Κυπρου δίνουν και παίρνουν.

 

Η Κύπρος θα πρέπει να συμβάλει με 13 δισ. ευρώ

 

Έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενημέρωση των μελών του Eurogroup (το οποίο συνέρχεται την Παρασκευή), ανέφερε ότι τα μέλη του καταβάλουν τα 9 δισ. ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 1 δισ. ευρώ και η Κύπρος θα πρέπει να συμβάλει με το ποσό των 13 δισ. ευρώ, που θα προέλθει από το κούρεμα των καταθέσεων, τη συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με τη Λαϊκή Τράπεζα, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αύξηση φόρων.

Το κλείσιμο της Λαϊκής και το κούρεμα των καταθέσεων υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 10,6 δισ. και άλλα 400 εκατομμύρια μπορεί να προέλθουν από την πώληση χρυσού, οπότε το κενό ανέρχεται σε δύο δισ. ευρώ.

 

Ύφεση στο 8,7% η ύφεση

 

Η ΕΕ υπολογίζει την ύφεση στην κυπριακή οικονομία στο 8,7% για το 2013, άλλοι αναλυτές όμως, με δεδομένη τη βίαιη αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το ποσοστό και μιλούν για ύφεση πολύ μεγαλύτερη από 13%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, απέδωσε την αύξηση του ποσού στην καθυστέρηση και την ατολμία την οποία, όπως είπε, επέδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση στην προώθηση και έγκριση της μνημονιακής σύμβασης.

 

Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στους υπολογισμούς της για τη βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας, εισηγήθηκε την πώληση του «πλεονάσματος αποθεμάτων» χρυσού της Κύπρου για την είσπραξη 400 εκατ. ευρώ, αλλά πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό αποκλειστικά αρμόδια είναι η Κεντρική Τράπεζα.

 

Επισήμανε, δε, ότι η κυβέρνηση εργάζεται για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στις τράπεζες, προκειμένου να διευκολυνθεί η αγορά, συμμεριζόμενη πλήρως τις ανησυχίες και το αίτημα των παραγόντων της αγοράς, ότι πρέπει το συντομότερο να απλουστευτούν και να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές.

 

«Πρέπει να απελευθερωθούν κεφάλαια και να επανέλθει η ομαλότητα στην αγορά και η κυβέρνηση εργάζεται ώστε να εκδοθεί, ακόμα και σήμερα αν είναι δυνατό, νέο διάταγμα, πιο απλό και πιο σαφές» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Πρόταση να επιτραπούν οι τραπεζικές συναλλαγές εσωτερικού μέχρι 300.000 ευρώ

 

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι πρέπει να επιτραπούν οι τραπεζικές συναλλαγές εσωτερικού μέχρι 300.000 ευρώ, αλλά οι λεπτομέρειες για την πρόταση αυτή θα γίνουν γνωστές όταν εκδοθεί το διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό μελέτη και επεξεργασία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα προβάλλει ενστάσεις και καταβάλλονται προσπάθειες να δώσει τη συγκατάθεσή της.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη πως θα μπορέσει να επιλύσει το πρόβλημα ρευστότητας που κληρονόμησε, ώστε στο τέλος Απριλίου να εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.